Министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили

...
Министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили
Коментари Харесай

Запрянов и началникът на отбраната се срещнаха с британския министър на въоръжените сили

Министърът на защитата Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия Лео Дохърти организираха среща през днешния ден, 9 май - в нея участваха също заместник-министърът на защитата Радостин Илиев и посланикът на кралството в България н. прочие Роб Диксън.

Основни тематики на диалозите бяха опциите за взаимно съюзническо противопоставяне на актуалните опасности и закани, настоящият дневен ред на сигурността в Черноморския район, както и целите в отбранителната политика на страната ни и вероятностите за развиване на двустранното съдействие в региона на защитата.

В светлината на 75-ата годишнина от основаването на НАТО и 20-ата годишнина от присъединението на страната ни към Алианса бяха дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на организацията и упованията от идната среща на върха на НАТО във Вашингтон, оповестиха от МО.

Министър Запрянов срещна министър Дохърти с целите на Министерството на защитата, плановете за рационализация на Българската войска и евроатлантическите цели на страната ни за качествата за групова защита. Обсъдени бяха и подхванатите дейности за превъзмогване на некомплекта от персонален състав във Въоръжените сили. Министър Запрянов подчертава върху готовността за довеждане докрай на Стратегическия обзор на отбранителната политика и за подготовка на Бяла книга и законодателни промени.

Министър Дохърти високо оцени двустранните връзки и изрази готовността на английската страна за усилване на съдействието в региона на защитата. Той акцентира особената угриженост на Обединеното кралство по отношение на войната в Украйна и безапелационната поддръжка на ограниченията за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет по целия Източен фланг на НАТО, в това число в Черно море.

Събеседниците дискутираха и постигнатия прогрес в построяването на качества в битката с дезинформацията, киберотбраната и противодействието против хибридни закани.

На последвалата среща с началника на защитата адмирал Емил Ефтимов бяха разисквани военните аспекти на двустранните връзки, както и опциите за усилването на съдействието сред Въоръжените сили на двете страни. Адмирал Ефтимов съобщи, че като съдружници България и Обединеното кралство имат основно партньорство, ориентирано към превъзмогване на общите провокации пред сигурността и допринасящо за модернизацията на българските въоръжени сили. Той срещна министър Дохърти с напъните, които страната ни поставя по плануваното създаване и обезпечаване на многонационални формирования на българска територия за укрепването на Източния фланг на Алианса.

Адмирал Ефтимов акцентира, че в сегашната комплицирана среда за сигурност нито една страна не може да се оправи сама с актуалните провокации. „ Поради тази причина сме уверени, че участието в Алианса и съдействието в региона на защитата са главните стълбове, които крепят модернизацията на въоръжените ни сили и подсигуряват националната сигурност. Членството ни в НАТО е катализатор за развиването на модерни отбранителни качества, с които да сме съответни на бъдещата многодомейна оперативна среда. “ - безапелационен бе началникът на защитата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР