Рано тази сутрин сръбският президент Александър Вучич, заедно с патриарх

...
Рано тази сутрин сръбският президент Александър Вучич, заедно с патриарх
Коментари Харесай

Вучич запали свещи и се моли срещу резолюцията за Сребреница

Рано тази заран сръбският президент Александър Вучич, дружно с патриарх Порфирий, посети храма " Св.Сава " в Белград.

Вучич изслуша изказването на главата на Сръбската православна черква със свещ в ръка. В словото си Порфирий осъди " света, който е не запомнил многократния геноцид против сръбския народ през 20-ти век ". Според него " на всяко едно място, където живее сърбинът, през днешния ден е своебразна Голгота ". Патриархът сподели, че " през днешния ден сърбите издигат високо глас против несправедливостта и историческия ревизионизъм, при който сръбският народ - жертва на геноцид и етническо пречистване, ще бъде упрекнат за осъществяване на геноцид ".

Очаква се, на 23-ти този месец в Организация на обединените нации да бъде гласувана резолюция за геноцида в Сребреница.

През юли 1995 година в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от военачалник Ратко Младич и Радован Караджич, избиха единствено за няколко дни над 9000 души. До през днешния ден са открити телата на над 8000 от тях. Те са заровени в местността Поточари край Сребреница.

След като изслуша словото на патриарха Вучич сподели: " Много са мощни тези, които са против нас, само че Сърбия е най-святото, което имаме. "

" Има доста неистини, само че истината е единствено една и безконечна. Нашият трибагреник още веднъж ще се вее в Ню Йорк... под него ще намерят място всички свободни страни в света. " - сподели още той преди заминаването си за Ню Йорк.

В храма с него бе и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Основните виновници за геноцида в Сребреница Ратко Младич и Радован Караджич бяха наказани от Международния Трибунал за военни закононарушения в Хага. В продължение на дълги години те се укриваха в Сърбия. България поддържа гласуването на резолюцията.

В сръбската преса през днешния ден известни общественици се питат, " по какъв начин е допустимо в 21 век президент да отива на черква и да се моли преди значимо интернационално събитие и дали Вучич не е претърпял някакво религиозно събуждане и признание ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР