Американските военни части, на коитоуправляващата в Нигер хунта нареди да

...
Американските военни части, на коитоуправляващата в Нигер хунта нареди да
Коментари Харесай

САЩ ще се изтеглят от Нигер до средата на септември

Американските военни елементи, на коитоуправляващата в Нигер хунта подреди да изоставен страната, ще завършат изтеглянето си доникъде на септември, заяви Дарик с позоваване на Асошиейтед прес. Агенцията цитира информация от Пентагона и министерството на защитата на западноафриканската страна.

Графикът на изтеглянето е билдоговорен на четиридневни диалози сред представители на двете военни министерствав столицата на Нигер Ниамей, се споделя в взаимно изказване на двете страни.

Решението на Нигер да изгони американските сили е удар върху наличието на Съединени американски щати в Сахел,обширен район южно от Сахара, където работят групи,свързани с Ал Каида и „ Ислямска страна “.

Разривът във военното съдействие пристигна след свалянето на демократично определения президент на страната през предишния юли посредством боен прелом. Няколко месеца по-късно ръководещата хунта поискафренските сили да изоставен и се обърна към съветската наемническа формация „ Вагнер “ за подпомагане в областта на сигурността.

През октомври Вашингтон публично обявиидването на военните на власт за прелом, с което влезе в действие американското законодателство,което лимитира военната поддръжка и помощта, които може да дава на Нигер.

Около 1000 американски военнослужещивсе още се намират в Нигер, най-вече във военновъздушна база покрай град Агадесна към 920 км от столицата.

Доскоро Вашингтон смяташе Нигер за основен сътрудници съдружник в район, който претърпя вълна от преврати през последните години. Съединени американски щати вложиха милиони долари в базата в Агадес, която имаше основно значение за американските контратерористични интервенции в Сахел. Вашингтон вложи и стотици милиони долари в образование на армията на Нигер от началото на интервенциите си там през 2013 година

Пентагонът заяви, чеСАЩ към този момент ще трансферират множеството си военнослужещи в прилежащ Чад. През идващия месец обаче се чака да бъдат обновени диалозите за предоговаряне на съглашението, което позволяваразполагането на американски военни в Чад.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР