Конституционният съд на Русия постанови днес, че поправките в основния

...
Конституционният съд на Русия постанови днес, че поправките в основния
Коментари Харесай

При изборен успех Путин ще е президент до 2036

Конституционният съд на Русия постанови през днешния ден, че поправките в главния закон, които разрешават на президента Владимир Путин да остане на власт още два мандата до 2036 година, са законни, съобщи Ройтерс.

Това стана по-малко от седмица, откакто концепцията бе стартирана и Путин я поддържа.

Съдът заяви на уеб страницата си своето мнение от 52 страници, че готвената промяна съблюдава конституцията и че е изпратил решението си на Кремъл.

Предстои текстът да бъде гласуван на референдум на 22 април. Въпреки паниките поради епидемията от новия ковид тази дата към този момент се резервира.

Решението на Конституционния съд бе огласено часове, откакто над 18 хиляди руснаци подписаха петиция, настоявайки съдиите да ги защитят от противозаконния прелом, както споделя те.

Въпросното изменение на конституцията разрешава да не се вземат поради досегашните мандати на Владимир Путин (67 г.), който на процедура ръководи страната от 2000 година

Путин подписа в събота плана за обширна конституционна промяна, който предложи през януари, представяйки я като прекачване на пълномощия от президента към Народното събрание.

Включена в нея добавка няколко дни преди този момент, която остро се подлага на критика от опозицията, може да разреши на съветския президент да остане на власт до 2036 година

Миналия вторник той се появи изненадващо в Народното събрание, с цел да поддържа нова корекция, която му разрешава да пренебрегва изискването в конституцията, че би трябвало да напусне президентския пост през 2024 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР