Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли като атаката на , чрез

...
Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли като атаката на , чрез
Коментари Харесай

КС отказа на адвокатурата: Хазартът няма общо с човешките права

Конституционният съд (КС) единомислещо отхвърли като офанзивата на, посредством които страната лиши лотарийния бизнес на Васил Божков.

През май Висшият адвокатски съвет (ВАдС) нападна установяването на държавен монопол върху лотарийните игри, който бе гласуван от Народното събрание при започване на февруари. В настояването си пред Конституционен съд адвокатурата напомня обстоятелството, че конституцията указва изчерпателно сферите, в които може да бъде открит държавен монопол, и хазартът не е измежду тях. Основният мотив на адвокатския съвет е, че решението на Народното събрание блокира правото на свободна стопанска самодейност, което е главно човешко право.

Сега Конституционният съд не споделя, че решението на Конституционен съд да национализира
хазартен бизнес е съгласно учредения закон. Причината да се отклони настояването на прокуратурата е, че в тази ситуация не става дума за човешки права, а за бизнес регулации. Проблемът е, че адвокатурата може да сезира Конституционен съд само при накърняване на човешки права.

Държавният монопол върху лотарийните игри може сполучливо да бъде нападнат от институциите, които имат право да сезират Конституционен съд по всевъзможни въпроси – висшите съдилища, Народното събрание, президентът, Министерският съвет. Никоя измежду тях не желае да се ангажира с проблема.

" Конституционният съд е отбелязвал в своята процедура, че контролът за ценене на обществените и икономическите права, измежду които е и правото на свободна стопанска самодейност, следва да бъде съгласуван с техните специфики и разликите от гражданските и политическите права ", се споделя в определението на Конституционен съд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР