Конституционните съдии отхвърлиха искане на Мая Манолова за отмяна на

...
Конституционните съдии отхвърлиха искане на Мая Манолова за отмяна на
Коментари Харесай

КС не реши в полза на правото на потребителите да оспорват в съда цените на тока, парното и газа


Конституционните съдии отхвърлиха искане на Мая Манолова за анулация на законовия текст, съгласно който ценовите решения на КЕВР, са самостоятелни административни актове и това автоматизирано изключва редовият жител като техен получател

Конституционният съд отхвърли настояването на омбудсмана Мая Манолова да бъде анулиран законов текст, който не разрешава на потребителите да нападат в съда цените на тока, парното и газа. Решението е взетo с 10 на 2 гласа, като в малцинство са останали докладчикът по делото Филип Димитров и Георги Ангелов.

Става дума за текста от енергийния закон, съгласно който решенията на КЕВР, с които се дефинират пределни цени на тока, парното и газа по искане на енергийните предприятия, са самостоятелни административни актове, което автоматизирано изключва редовият жител като техен получател и го лишава от правото да оспорва цените пред съда.

Как са били стимулирани съдиите от болшинството и двамата, останали в малцинство, ще стане ясно, когато двете позиции бъдат оповестени на уеб страницата на съда. Но, съгласно наша информация, настояването на Мая Манолова е било отхвърлено не поради отсъствието на несъгласие сред атакувания текст и Основния закон, а поради строго закрепените пълномощия на омбудсмана да сезира съда - единствено за закони, с които се нарушават права и законни ползи на жителите, а не до нарушение на конституционния принцип за разделяне на управляващите, какъвто по-скоро бил случая.

На днешното си съвещание конституционните съдии сплотиха в едно дeлo иcĸaниятa нa пpeзидeнтa и глaвният пpoĸypop, които нападнаха Закона за частната охранителна активност, разрешил на кметовете да наемат частни охранители. Дело всъщност ще има по отношение на пpoмeнитe в Зaĸoнa зa бaнĸoвaтa нecъcтoятeлнocт, станали прочут като закона " Пеевски ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР