Конституционните промени в РСМ са част от преговорната рамка с

...
Конституционните промени в РСМ са част от преговорната рамка с
Коментари Харесай

Денков: За РСМ конституционните промени са вътрешен проблем, да свърши „домашната си работа“

Конституционните промени в РСМ са част от преговорната рамка с Европейски Съюз, съобщи Николай Денков на стратегическия конгрес в Блед, Словения.

„ Може би ще би трябвало да изиграя ролята на неприятното ченге. Европейски Съюз не е географски въпрос, а въпрос на полезности. Това, което би трябвало да ни сплотява в Европейски Съюз са полезностите, а не географията. “ - уточни пред форума българският министър председател.

Той обърна внимание на обстоятелството, че България също е блокирана от Нидерландия и Австрия по отношение на Шенген.

„ Знам какво е да се чувстваш по този начин когато правиш избрани старания. И точно във връзка Шенген имаме построен явен дневен ред – какво би трябвало да се прави всеки ден в Народното събрание, в държавното управление и така нататък, т.е. да си свършим домашната работа на 100%. “ - посочи Денков.

Той акцентира обаче, че огромна част от проблемите сред съседи са плод на вътрешни спорове в дадената страна.

„ Но това не е мой персонален проблем “, означи министър председателят.
„ РСМ би трябвало да употребява всеки отворен прозорец през днешния ден и през идващите няколко месеца “, добави той.

„ Всеки се взира в България – „ Защо се фокусирате върху конституционните промени? “. Нека да задам различен въпрос: „ Защо е подобен огромен проблем българите да бъдат включени сред 10 други народности в конституцията на Македония? “ - продължи той.

Николай Денков повтори, че въпросът в РСМ не е негов персонален проблем, а политически. И този политически въпрос в този момент е сред Северна Македония и Европейския съюз.

„ Ще бъда благополучен идващия път, когато бъдем още веднъж всички, тези страни да са почнали договарянията. Вярвам, че Балканския полуостров е едно цяло – географски и политически. Но за тази цел би трябвало да свършим нашата домашна работа. “ - заключи министър председателят Денков. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР