Констатирано е наднормено наличие на уран във водата в село

...
Констатирано е наднормено наличие на уран във водата в село
Коментари Харесай

Заради уран забраниха за пиене водата в първомайското село Брягово

Констатирано е наднормено съществуване на уран във водата в село Брягово, община Първомай, оповестиха от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Пловдов, представени от " Фокус ". Поради съществуването на уран водата от водопроводната мрежа в обитаемото място е неразрешена за потребление за питейни цели и за подготвяне на храна. Водата може да се употребява за хигиенични цели. За предприемането на тези наложителни ограничения е известен кметът на село Брягово. Резултатите от взетите проби са доказани от Националния център по радиобиология и радиационна отбрана.

Все още водата в другите три села – Пъдарско, Драгойново и Караджалово, в която също бе намерено наднормено наличие на уран, не може да се употребява за пиянство и готвене. Жителите на всички четири наранени села се доставят с вода благодарение на водоноски. Извършва се надзор и се наблюдава дали стойностите на уран се намаляват или се задържат константни. За повишени равнища на уран във водата на двете пловдивски села – Пъдарско и Драгойново бе обявено в края на месец май, а за село Караджалово – в края на месец юни.

Преди две седмици в село в община Белица също бе открит уран в питейната вода. В началото на май, водата в няколко квартала и села до Хасково също бе нечиста с уран, като възбраната за пиянство там беше вдигната в края на юни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР