Консервативният активист, който отхвърли положителните действия, сега преследва програмите за разнообразие на адвокатските кантори

...
Консервативният активист зад делото във Върховния съд, което отхвърли положителните
Коментари Харесай

Консервативният активист зад делото във Върховния съд, което отхвърли положителните действия при приема в колежи тази година, съди две международни адвокатски кантори за предоставяне на стипендии за разнообразие.

Двете дела, заведени от Американския алианс за равни права тази седмица срещу адвокатските кантори Perkins Coie и Morrison & Foerster, твърдят, че предлаганите от тях стипендии за разнообразие „изрично отказват да сключват договори с определени кандидати въз основа на тяхната раса и етническа принадлежност“, според изявление от групата. Делата са заведени във федералния съд в Далас и Маями.

Perkins Coie предлага стипендии за разнообразие, които награждават летни сътрудници от слабо представени общности със стипендия от $15 000 и още $10 000, ако се присъединят към фирмата. Morrison & Foerster предлага подобни програми, включително инициатива за обучение за разнообразие.

„Като фирма, ние сме лидер в усилията за насърчаване на разнообразието, равнопоставеността и включването в юридическата професия. Нашият ангажимент към тези ценности остава непоколебим“, каза представител на Perkins Coie в изявление за CNN. „Ние ще защитаваме енергично този иск.“

Morrison & Foerster не отговори веднага на искане за коментар.

Програмите за корпоративно многообразие напоследък бяха обект на критики от консервативни политици и активисти. Но компаниите поддържат подкрепата си за инициативи за включване. Подавайки бележки във Върховния съд по време на делото за утвърдителни действия, повече от 60 компании, включително Apple, Google, Starbucks и Procter & Gamble, подкрепиха поддържането на утвърдителни действия в колежи и университети и изразиха опасения, че липсата на разнообразие в колежите може да навреди на усилията за разнообразете работното място. Някои професионални асоциации, включително Американската медицинска асоциация, също подкрепиха положителните действия.

Правната област е сред най-малко разнообразните професии, според Бюрото по трудова статистика. Миналата година 9% от легалните работници са чернокожи, 5% азиатци и 11% испанци или латиноамериканци. За разлика от тях 84% са бели. Това означава, че малцинствата са недостатъчно представени: миналата година 13,6% от американците са се идентифицирали като чернокожи, 19,1% като латиноамериканци и 6,3% като азиатци, според Бюрото за преброяване на населението. Междувременно 75,5% се идентифицират само като бели, а 58,9% казват, че са само бели, а не испанци или латиноамериканци.

Американският алианс за равни права се ръководи от Едуард Блум, 71-годишният консервативен правен стратег, който работи като финансов съветник и се опитва да оспори расовите предпочитания чрез съдебни спорове от десетилетия. Той беше движещата сила зад двата дела във Върховния съд, заведени срещу Харвардския колеж и Университета на Северна Каролина, които оспориха тяхното съображение за раса при приемане в колеж. В решение 6-3 Върховният съд намери за противоконституционно колежите да вземат предвид расата, когато оценяват кандидатите, нанасяйки сериозен удар на опитите на колежите да разнообразят своите студентски групи.

Но Блум не е единственият, който води война срещу многообразието и усилията за приобщаване.

Правни активисти заведоха дело срещу Starbucks тази година, опитвайки се да отменят политиките на кафе веригата за корпоративно разнообразие. Федерален съд в Спокейн, Вашингтон отхвърли това дело, заведено от Националния център за изследване на обществената политика по-рано този месец.

Консервативната активистка група America First Legal Foundation, ръководена от бившия писател на реч на администрацията на Тръмп Стивън Милър, съди Amazon от името на жена от Тексас, твърдейки, че компанията дискриминира белите предприемачи, търсещи субсидии за стартиране. Групата също така съди Target за предполагаемо унищожаване на стойността на акционерите чрез нейните облекла с тематика на Pride и съди Kellogg за програми за разнообразие.

В колежите програмите за многообразие, справедливост и приобщаване (DEI) бяха подложени на по-голямо внимание тази година от десни активисти и политици, които заклеймиха DEI като „индоктриниране“ и „обърнат расизъм“.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис подписа законопроект, забраняващ на държавните колежи и университети да харчат пари за инициативи на DEI през май, а някои бордове на колежи гласуваха за пълно разпускане на офисите на DEI.

Въпреки това проучванията показват, че програмите и инициативите на DEI са показали културни и икономически ползи. Неотдавнашен документ, отпечатан в Journal of Education policy, показа, че инициативите на DEI помагат за справяне с обществените неравенства и насърчават културното съзнание.

Поддръжниците на програмите за позитивно действие и разнообразие се страхуват, че консервативните действия срещу тези програми могат да блокират възможностите за кариера на цветнокожите.

– Чанделис Дъстър от CNN допринесе за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР