Консервативната партия на премиера Борис Джонсън във Великобритания понесе тежко

...
Консервативната партия на премиера Борис Джонсън във Великобритания понесе тежко
Коментари Харесай

Тежко изборно поражение за торите: Спука ли се Балонът на Борис

Консервативната партия на премиера Борис Джонсън във Англия понесе тежко проваляне на частични парламентарни избори. Либералдемократите завоюваха вота в Северен Шропшър, заемайки място, което торите заемат от близо 200 години.
Още по темата
Изборите в този регион, включващ доста селски местности в Централна Англия, се трансфораха в успех за демократичните демократи. Кандидатката на дребната еврофилска партия Хелън Морган се наложи с 47 % - с 6000 гласа преднина пред своя противник реакционер, сочат оповестените тази заран публични резултати.

Избирателите " обявиха ясно " на Борис Джонсън, че " купонът свърши ", сподели Морган в речта си, откакто бе оповестена успеха й. " Вашето държавно управление, ръководено с неистини и фанфаронство, ще би трябвало да дава отговор " - " то може и ще бъде победено ", обърна се новата английска депутатка към премиера.

Изборите пристигнаха след плевел месец за министър-председателя Джонсън, с въпроси за коледни празненства за блокиране на " Даунинг стрийт " предходната година.

Джонсън, дружно с това, се сблъска с протест на 100 свои депутати тази седмица поради наредбите на Covid.

Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция, отбелязва, че гласуването, което е било самобитен тест за Джонсън, е отслабило още повече неговите позиции.

Две години след триумфа си на парламентарните избори, обезпечен от неговото заричане да реализира Брекзит, 57-годишният министър председател рискува престижът му в партията мощно да намалее, даже да бъде пожелан избор на съмнение, с цел да бъде заместен от различен политик отпред на болшинството, надлежно и на държавното управление.

На този декор Англия е изправена пред скок на броя на инфектираните с ковид - над 88 хиляди нови случая през вчерашния ден - връх за втори следващ ден, дължащ се на разновидността Омикрон.

 Хелън Морган от Либералните демократи приказва пред медиите, откакто беше оповестена за победител в частичните избори в Северен Шропшър, Англия рано в петък, 17 декември 2021 година
Хелън Морган от Либералните демократи приказва пред медиите, откакто беше оповестена за победител в частичните избори в Северен Шропшър, Англия рано в петък, 17 декември 2021 година
Снимка: AP/БТА

46-годишната Морган ще размени в Камарата на депутатите консерватора Оуен Патерсън. Той представляваше там Северен Шропшър от 1997 година, само че бе заставен да подаде оставка поради лобистки скандал.

На място Хелън Морган употребява жълта пръчка, с цел да спука наследник балон с надпис " Балонът на Борис ", държан от някогашния водач на демократичните демократи Тим Фарън.

На гласоподавателите в региона " им беше писнало и ни изритаха ", разяснява провалянето ръководителят на Консервативната партия Оливър Даудън. Той увери, че консерваторите са чули ясно посланието на електората.

Обстоятелствата в Северен Шропшър бяха " много неповторими ", означи в това време Даудън и удостовери поддръжката си за премиера Джонсън.

Но депутатът деец от торите Роджър Гейл предизвести премиера: " Още една стачка и напуща ".

Лидерът на Lib Dem Ед Дейви в това време назовава протичащото се " повратен миг в английската политика ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР