Конете имат способността и да лекуват. В България терапията с

...
Конете имат способността и да лекуват. В България терапията с
Коментари Харесай

Целогодишно търсят средства за детска терапия с коне

Конете имат способността и да лекуват . В България лечението с коне, която се ползва от години, е към момента в развиване, най-вече поради липса на средства. Хората, които дават професионални услуги, най-много за деца с увреждания, са принудени да търсят спонсорство. За резултата от лечението с коне описа пред bTV Надя Царева - майка на 12-годишната Ема.

В продължение на две години момичето постоянно посещава лечебните часове. " Детето ми е доста по-спокойно. Разбира доста повече неща, поддържа връзка с нас и това, че се грижи за един кон - почиства го, храни го, към този момент знае примерно, че може да се грижи и за майка си и за татко си ", описа майката.

След лечението с коня детето е станало по-общително. " Вижда хора за пръв път и им споделя " обичам те " и знае какво значи, тъй като не на всеки го споделя ", сподели Надя.

Срещата с конете е предстояща и от родителите. Помежду си те са построили общественост, в която си споделят и си оказват помощ.

А методът в лечението е самостоятелните потребности на всяко дете . Децата яздят по друг метод според от увреждането си или търсените цели на лечението. Прави се първична оценка, лечебен проект - в екип от психолог и кинезитерапевт.

Основател на една от практиките е психологът Веселина Фелдман. Тя е професионален играч в конния спорт, в този момент оказва помощ на другите да преодолеят своите трудности.

В България към момента няма обществени стратегии, които да финансират лечението с коне . " Изкарах специализация в чужбина. В България няма къде това да се случи към този момент. Надяваме се това да се промени, тъй като ние , като се изключи че работим чисто лечебно с децата, това, което се опитваме да вършим, е да развиваме региона в България ", споделя Фелдман. Терапията с коне не може да става във всяка конна база. В центъра на Веселина работят двама психолози, кинезитерапевт, лидер на кон и доброволци. Самите животни също са особено подготвени.

За да са в помощ на повече хора, терапевтите смъкват цената за родителите тройно . Така, вместо да заплащат сред 90 и 120 лева за лечението, те отделят сред 20 и 30 лева на час. Другата част от финансите уредниците набират посредством планове, спонсори и щедрост - общо взето на парче. Поддръжката на конете, превоза за децата и родителите, множеството разноски изискват непрекъснато приток на средства.

" Много пъти ми е идвало да се откажа. На година най-малко три пъти идват тези моменти . Ако първоначално можех да се откажа, в този момент към този момент отговорността е доста огромна ", споделя Фелдман, през чиито център годишно минават към 100 деца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР