Компютърът само подпомага тази дейност, подчерта Ерик ПланкененКиберпрестъпленията днес се

...
Компютърът само подпомага тази дейност, подчерта Ерик ПланкененКиберпрестъпленията днес се
Коментари Харесай

Офлайн престъпленията навлизат в онлайн средата

Компютърът единствено подкрепя тази активност, акцентира Ерик Планкенен

„ Киберпрестъпленията през днешния ден се оферират като услуга “, съобщи Ерик Планкен пред участниците във форума за киберсигурност в София

Стотици милиони записи с данни на обособени лица биват крадени всяка година. Тези данни включват информация за имейл профили, кредитни карти и доста други. Свидетели сме на масирани DDoS офанзиви, закриване или модифициране на страници, офанзиви против демократични държавни управления и публични институции.

Киберпрестъпленията постоянно към този момент са част от военни спорове или политически разногласия, уточни Ерик Планкен, ръководител на Комитета за Конвенцията за киберпрестъпления към Съвета на Европа и консултант в региона на противодействието на киберпрестъпленията към Министерство на сигурността и правораздаването на Холандия, по време на форума за киберсигурност в София.
още по тематиката
Киберпрестъпленията през днешния ден съставляват все по-голямо предизвикателство пред проверяващите органи и правораздаването. За разлика от близкото минало, когато офанзивите се правиха основно от компютър към компютър и от хора с високи механически умения, през днешния ден компютърът единствено подкрепя тази активност, а хакерски стратегии и информация могат да бъдат открити напълно свободно в интернет. „ Киберпрестъпленията през днешния ден се оферират като услуга “, съобщи Ерик Планкен пред участниците във форума, проведен от Международната академия за образование по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Предизвикателство също по този начин е фактът, че обичайните офлайн закононарушения навлизат всеобщо в онлайн пространството – очевидци сме на анонимна замяна на материали с детска порнография, както и продажби на опиати, оръжия и друга противозаконна търговия онлайн, което усложнява разкриването на тези закононарушения. Голяма част от закононарушенията от ден на ден добиват финансов темперамент, а офанзивите се правят както от обособени физически лица, по този начин и от обособени страни.

Сред останалите провокации Ерик Планкен дефинира анонимното потребление на интернет, което прави разкриването на закононарушението извънредно мъчно от софтуерна позиция, съществуването на голям брой центрове на данни по целия свят и другите законодателни рамки на другите страни. Заедно с това съдействието сред обособените страни в множеството случаи е обвързвано с писмени процедури, което лишава време, а в това време данните в интернет могат да се трансформират даже за секунди.

Конвенцията за киберпрестъпления към Съвета на Европа, която цели реализиране на висока успеваемост в битката с киберпрестъпленията на високо държавно равнище, от дълго време е напуснала границите на Европа и сега към 70 страни я ползват, до момента в който други приготвят своите законодателни актове на нейната база, сподели Ерик Планкен.

Комитетът за Конвенцията, от своя страна, цели по-нататъшно развиване на конвенцията, създаване на потенциал измежду правоприлагащите организации, образуване на образования и полемики по тематиката и създаване на общи стандарти и правила, заключи Ерик Планкен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР