Компромисен вариант за промяна на плана за управление на парк

...
Компромисен вариант за промяна на плана за управление на парк
Коментари Харесай

Боян Петров предлага вариант за втората кабинка в Банско

Компромисен вид за смяна на проекта за ръководство на парк " Пирин ", който да удовлетворява желанието на локалните и на концесионера на ски зона " Банско " за построяването на втори кабинков въжен превоз, само че в това време да подсигурява, че няма да се случат страховете на природозащитниците за застрояване на планината, счита да предложи на държавното управление алпинистът Боян Петров.

" Новото ни предложение включва категорично опцията да се построи още една въжена туристическа линия в ски зоната над Банско, само че изключва опцията за построяването на нови и разширението на съществуващите ски писти ", изясни Петров в изявление за вестник " Капитал ", оповестено в сряда.

В същия ден министър председателят Бойко Борисов, при представянето пред Европейския парламент в Страсбург на целите на българското европредседателство и говорейки за обвиняванията в корупция, подсигурява, " че става дума за един-единствен въжен превоз в Банско ". " Мога да подсигурявам, че става дума единствено за втори въжен превоз. Гарантирам, че освен, че няма да се допусне противозаконна сеч, една керемида повече няма да се постави там ", сподели Борисов.

Притесненията на екозащитниците са, че смяната на проекта на парка, призната на 28 декември 2017 година въ директни близо 1000 мнения и оферти за корекции, ще отвори необятно вратата за градежа освен на втория кабинков въжен превоз в Банско и на спомагателни ски уреди, което ще докара до сеч на вековни дървета. От края на предходната година до момента се организираха четири митинга в отбрана на Пирин, последния то които предходната седмица събра над шест хиляди души в София и стотици в още редица регионални градове в страната и в Лондон и Брюксел. За четвъртък е плануван новият митинг, който се разраства освен в страната, само че и в чужбина.

Според Боян Петров казусът с терзанията на природозащитниците и с опашките пред единствения сега въжен превоз в Банско ще се реши с обикновена смяна на към този момент утвърдените от държавното управление текстове в проекта за ръководство на парка. Алпинистът счита, че е задоволително в описаните забрани на действия на територията на парка да се запише, че се позволява изключение за втори кабинков въжен превоз.

" На процедура предлагам тази подмяна във всички текстове, в които като изключение от възбраната за строителни действия се показва " създаване на ски писти и строителство на въжени линии ", добавя Петров. Според него неналичието на уточненост в настоящето държавно решение - какъв брой, къде и какви писти и въжени линии, поражда опасенията, че признатите промени са един бял лист, върху който след това може да бъде написано всичко. " И това в действителност да докара до опция за застрояване на близо половината от планината, която е народен парк и международно прието естествено завещание ", показва алпинистът в изявлението.

Той предлага промени и в текста за позволеното водохващане в парка, с цел да се изключат всевъзможни други благоприятни условия с изключение на обезпечаване водоснабдяването на обитаеми места и селищни формирания за питейно-битови потребности. " Това взема решение казуса с съмненията, че разрешеното " водохващане " е за създаване на водоеми, от които да се прави неестествен сняг за бъдещи нови писти ", изяснява Петров.

Според него, сходна редакция на държавното решение удовлетворява напълно настояванията за втори кабинков въжен превоз в Банско. " Заедно с това хората, които стачкуват в отбрана на Пирин, получават гаранция, че около втория въжен превоз няма да се промъкнат благоприятни условия за застрояване и заличаване на националния парк. По създание се връща остарелият вид на Плана за ръководство на " Пирин ", само че се позволява строителството на втора туристическа въжена линия, а изменението наложително ще мине през екологична оценка и оценка за съгласуемост ", показва екозащитникът.

Според него, в случай че поддръжниците на втория въжен превоз не поддържат предлагането му " ще стане ясно, че вторият кабинков въжен превоз е единствено заслон за други планове ". " При настоящето презастрояване след новите писти ще дойдат претенции за нови лифтове, влекове, въжени линии, заведения и така нататък Монополното асимилиране на планината от концесионера на сегашната ски зона мощно лимитира виталната конкуренция и изобщо не е в интерес на развиването на туризма ", споделя той пред " Капитал ".

" Въпреки че през последните години има проблясъци, нужна е по-голяма фикция за развиване на целогодишен туризъм в Пирин, от който да печелят повече локални хора и бизнеси. На процедура банскалии имат елмаз, който би трябвало единствено да шлифоват, с цел да му вдигнат цената, а не да се пробват зорлем да го драскат и уголемяват ", разяснява още алпинистът.

" Да се приказва, че стопираме " развиването на локалния туризъм ", ограничавайки разрастването на ски зоните в националния парк, е смешно. За да носят устойчиви приходи, бижутата би трябвало да се охраняват с грижа ", счита той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР