Компенсациите за ползване на газ за битовите потребители ще бъдат

...
Компенсациите за ползване на газ за битовите потребители ще бъдат
Коментари Харесай

Няма да има шоково поскъпване на тока за бита след падането на мораториума, увери премиерът

Компенсациите за прилагане на газ за битовите консуматори ще бъдат получени с февруарските сметки разгласи министър председателят след съвещанието на кабинета. През февруари ще бъде обезщетен и бизнеса, поради цените на тока. Няма да има шоково повишаване на тока за семействата след рухването на мораториума, увери през днешния ден Кирил Петков.

За първи път обезщетения и за бита поради скока в цените на газа утвърди кабинетът.

Близо 140 000 фамилии ще получат помощ в размер на 26, 77 лева за мегаватчас за декември и 42,33 лева за януари. Те ще бъдат приспаднати от сметките за февруари.

Решено бе също компенсацията за бизнеса за скъпия ток да е до 250 лева за мегаватчас според от пазарните цени.

Премиерът Кирил Петков напомни, че през ноември помощта е била 110 лева за мегаватчас, а през декември ще е 130 лева - те също ще бъдат приспаднати от февруарските сметки.



" Много ясно желая да кажа, че за битовите консуматори, които са с по-високи сметки за ток - тяхното нарастване се е случило през юли 2021 година и до момента в който мораториумът стои тези сметки няма да се усилят, а в моментите ограниченията, които взехме с финансирането и на ЕРП-тата чакаме, когато и мораториумът падне, да няма шоково повишаване ", сподели Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов добави, че компенсирането и за тока, и за газа ще става автоматизирано, без да се постанова консуматори и бизнес да обикалят министерства и ведомства.

Правителството към този момент е направило нужните действия за утвърждение на размера на обезщетенията от Европейска комисия. Дори и отговорът от Брюксел да се забави обаче, това няма да забави помощта за потребителите, която ще забележим в сметките за февруари.

Подпомагането ще остане и за февруари и март, само че точните параметри ще зависят от цените на газа, оповестиха от кабинета.

" Както говорихме и на среща с работодателите - желаеме да останем оптимално гъвкави, тъй че да спомагаме до оптимално висок размер и опазване на конкурентоспособност и в стопанската система ", сподели Александър Николов - министър на енергетиката.

Следващите стъпки ще бъдат планувани незабавно откакто станат ясни новите цени на газа разгласи още Николов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР