Компенсациите от страна на държавата заради високите цени на електроенергията

...
Компенсациите от страна на държавата заради високите цени на електроенергията
Коментари Харесай

Компенсациите от страна на държавата заради високите цени на тока продължават през май и юни

Компенсациите от страна на страната поради високите цени на електрическата енергия ще продължат през месеците май и юни, реши Министерският съвет на днешното си съвещание. Чрез предлаганото изменение в програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила ще продължи подпомагането на всички небитови крайни клиенти за справяне с последствията от значителните и неподходящи съмнения на цените на електрическата сила през съответните месеци.

Размерът на плануванаъа поддръжка по програмата за интервала от 1 май 2022 година до 30 юни 2022 година е закрепена сума на един MWh, изчислена на база на количествата дейна електрическа сила, върху която се начислява цена " обвързване към обществото " за съответния месец. В сумата не е включен Данък добавена стойност.

Компенсацията се пресмята като 80% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента " ден напред " на БНЕБ за съответния месец и базова стойност от 200,00 лева./ MWh. Клиенти с цени на електрическата енергия под базовата или под калкулации размер на компенсацията, не подлежат на подкрепяне.

Министерският съвет реши още да удължи и през май 2022 година подпомагането на битовите консуматори на природен газ. Програмата планува поддръжка с закрепена сума на един MWh за компенсиране на битови клиенти на природен газ и консуматори на топлинна сила, предоставяна от топлофикационни сдружения, употребяващи като главно гориво природен газ, които имат издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила с доминиращ топлинен товар за битови потребности. Размерът на компенсацията за м. май 2022г. е 70,90 лева./MWh.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР