Компенсациите от ЕС за вноса на украински стоки няма да

...
Компенсациите от ЕС за вноса на украински стоки няма да
Коментари Харесай

Гечев: Заради внос от Украйна не може да се реализира продукция за над 3 млрд. евро


„ Компенсациите от Европейски Съюз за вноса на украински артикули няма да стигнат “, счита министърът на земеделието

Заради влезнали в България артикули от Украйна се основават аномалии, които пазарът не може да овладее, като в страната остава продукция за над 3 милиарда евро, която не може да се осъществя. Това съобщи пред депутатите служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на чуване в Народното събрание, което се организира по искане на „ Възраждане “.

Еврокомисията през вчерашния ден вкара възбрана за продажбата на четири украински зърнени продукта за нашата и още четири страни, поради което ще бъдат анулирани националните забрани за импорт и пренос.

Гечев посочи, че се надява рестриктивните мерки да бъдат въведени и за изсъхнало мляко, изкупната цена на което у нас е паднала до 80 стотинки. Министърът желае ограничения за изсветляване на пазара.

„ Имахме редица знаци, в това число от аграрни производители, по тази причина на процедура ние направихме второстепенен, доста засилен надзор на няколко стъпки. По правилник той може да е непълен и не може да е непрекъснат. В момента сме в подобен надзор с едномесечна заповед от моя страна, засилен надзор на редица артикули, в това число слънчогледа, сухото мляко също включително, апропо медът също е включително “, сподели Явор Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още през есента на предходната година Явор Гечев е алармирал за разстройствата на пазара на слънчоглед. Сигналите му за проблемите на пазара с украинско зърно не престават и през 2023 година. Това стана ясно още от чуването на служебния министър в пленарна зала.

По думите му в Европейски Съюз през 2022 сме останали сами за този проблем.

Никога обаче не е обсъждана единична възбрана на вноса на украинско зърно. Първо Полша прави такава възбрана, по-късно и България.

„ Основно ние имаме проблем със слънчогледа. Около 50% от вносния слънчоглед в Европейски Съюз е влезнал в България. Не е толкоз сериозен казусът с пшеницата. Има обаче удвояване на вноса на пчелен мед и изсъхнало мляко “, уточни министърът на земеделието.

„ Трябва да се пази интереса на нашата страна “, безапелационен е той.

По думите му в Украйна се употребяват неразрешени в Европейски Съюз субстанции във връзка с препарати, само че това не значи, че пшеницата не е качествена. „ Има пренасищане на пазара в Черноморския район, от което никой няма интерес “, акцентира Явор Гечев.

България има повече количества, в сравнение с можем да изнесем, предизвести той. „ 2,4 милиона тона пшеница имаме, царевицата е с към 100 000 тона повече по отношение на предходната година. Слънчоглед имаме 1,6 милиона тона “, уточни Гечев.

„ Компенсациите от Европейски Съюз за вноса на украински артикули няма да стигнат “, счита министърът на земеделието.

„ Пазарът към този момент е нарушен, с войната комерсиалните коридори са нарушени “, изясни Гечев.

„ Украинското изсъхнало мляко на процедура измества българското мляко “, уточни той и означи, че се вкарва спомагателен правилник за надзор.

„ Много е значимо какво влиза през българската граница, ние на процедура ревизираме всичко “, посочи министърът на земеделието.

Правят се спомагателни проби на продуктите, влизащи у нас от Украйна, увери той.

„ Изследват се стоките и за ГМО, само че пробите излизат за 10 дни. Няма ГМО слънчоглед, а с украинска пшеница не се прави самун “, подсигурява Явор Гечев.

Подготвят се и двустранни съглашения с Украйна, стана ясно от неговите думи.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР