Компанията за спортни автомобили Porsche очаква първичното публично предлагане (IPO)

...
Компанията за спортни автомобили Porsche очаква първичното публично предлагане (IPO)
Коментари Харесай

Volkswagen очаква борсовото предлагане да оцени Porsche на 70-75 млрд. евро

Компанията за спортни коли Porsche чака първичното обществено предложение (IPO) да я оцени от 70 до 75 милиарда евро. На съвещание на надзорния съвет притежателят й - Volkswagen, дефинира ценови диапазон от 76.50 до 82.50 евро за акция, оповестява Financial Times. Проспектът за фондовата борса ще бъде оповестен по-късно в понеделник, а вложителите ще могат да подават поръчките си от вторник. Листването на фондовата борса във Франкфурт се планува да е на 29 септември.

В изказването на групата се споделя, че до 25% от привилегированите акции в Porsche ще бъдат предоставени на вложители.

Като отпратка към емблематичния модел 911 акционерният капитал на Porsche е разграничен на 911 млн. акции. Половината от тях ще бъдат разпределени за елементарни акции с право на глас, а другата половина - за привилегировани акции без право на глас. От тях 25% ще бъдат продадени в границите на IPO-то. Това значи, че на пазара ще бъдат препоръчани общо до 113.875 млн. привилегировани акции без право на глас. Акции на стойност към 3.8 милиарда евро са предопределени за редица вложители: Qatar Investment Authority, огромен акционер на VW, който има намерение да придобие съвсем 2.5% от Porsche, както и Norges Bank, капиталовата компания T Rowe Price и ADQ, суверенния фонд на Абу Даби. Последните трима са поели ангажимент да закупят акции без право на глас на стойност надлежно 750 млн., 750 млн. и 300 млн. евро, отбелязва изданието. Очакваните приходи от листването на акциите се чака да доближи сред 8.7-9.4 милиарда евро.
Реклама
Като част от IPO-то на първокласната марка фамилията Порше-Пиех, което е главният акционер на VW, ще закупи 25% плюс една от притежаваните от VW елементарни акции с право на глас на Porsche с награда от 7.5% върху цената на предлаганите привилегировани акции, което ще им даде миноритарен блокиращ дял и въздействие върху бъдещите основни решения, оповестява Bloomberg. В взаимозависимост от крайната цена на акциите приходите от продажбата на акции на семейството Порше-Пиех, която загуби директния надзор над първокласната марка коли, когато тя беше закупена от VW през 2012 година, ще донесат още 9.4-10 милиарда евро.

В изказването на производителя се оповестява, че 49% от общите приходи от продажбата на привилегированите и елементарните акции ще се употребяват, с цел да бъде изплатен еднократен специфичен дял на акционерите на VW, в това число и фамилиите. Останалите средства ще се употребяват, с цел да се подкрепи електрифицирането на компанията.
Свързани публикации София става център за софтуерни разработки за международните автомобилни гиганти 26 август 2022, 06:30 Porsche се връща във Формула 1, като ще придобие 50% от Red Bull Racing 30 юли 2022, 14:46 Херберт Дийс - външният човек, който не съумя да приключи революцията във Volkswagen 29 юли 2022, 06:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР