Компанията за луксозни имоти Unique Estates представи своя анализ на

...
Компанията за луксозни имоти Unique Estates представи своя анализ на
Коментари Харесай

Ръстът на предлагането ще задържи цените на луксозните имоти през 2019 г.

Компанията за първокласни парцели Unique Estates показа своя разбор на пазара на недвижими парцели в България за миналата 2018 година Сред обрисуваните трендове и прогнози са:

Центърът на София, „ Лозенец “ и Докторски монумент са най-търсени за наем и покупка на апартамент през 2018 г.

Луксозните парцели в София са поскъпнали приблизително с 6% през 2018 г.

Високият клас жилища остават атрактивни за инвестиция.

Пазарът на първокласни парцели навлиза в интервал на нараснало предложение, което ще докара до по-голям избор за купувачите и задържане на цените към към този момент достигнатите равнища. Бързият им растеж през последните две години докара до лек, само че дълготраен спад на покупко-продажбите поради по-трудното решение за покупка. През 2019 година основна смяна в интензивността не се чака, а пазарът ще работи в интерес на купувачите.

Ръстът на стопанската система, ниските лихви и оживлението в кредитирането ще продължат да играят основна роля както общо за жилищния пазар, по този начин и за сегмента на първокласните парцели. Търсенето за жилищни потребности остава водещо, само че високият клас жилища са и добра инвестиция с оглед опцията за постоянна рентабилност и дълготрайния капацитет за растеж на цената.

Въпреки появяването на нови привлекателни за купувачите местоположения, одобрените региони като Центъра на София, квартал „ Лозенец “ и Докторски монумент остават водещи по брой покупко-продажби, демонстрират данните на Unique Estates.

Докато в централната част на града и по-специално в региона към Докторски монумент предлагането обичайно е движено от жилища в остарели аристократични кооперации, в „ Лозенец “ тласък през миналата година бе появяването на нови жилищни планове. В резултат от това през 2018 година там бе записано леко повишаване на цените и съвсем двоен растеж на продажбите в първокласния сегмент.

В същото време повишаването на парцелите докара до отлив на купувачи в региона на Докторски монумент, без значение че предлагането там се повиши през миналата година. По-високите ценови равнища по-рядко срещаха упованията на купувачите и това докара до понижен брой покупко-продажби. Статистиката на Unique Estates демонстрира, че през 2018 година цените на жилища в региона все по-често са били в диапазона 2800-3000 евро/кв.м, а при единични покупко-продажби даже са надхвърлили тази граница. В същото време година по-рано най-скъпите продажби в тази част на София са се случвали в диапазона 2300-2450 евро/кв.м.

Според Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates, „ Изгрев “ също е измежду кварталите, заслужаващи внимание през последните месеци. „ Появата на висок клас планове по ул. „ Тинтява “ докара до повишаване на продажните цени до приблизително 1600 евро/кв.м и по този начин „ Изгрев “ към този момент догонва „ Лозенец “. Новото строителство промени образа на региона и го сложи в горния ценови сегмент “, заключи тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР