Компанията за автомобилни светлини Варок лайтинг системс, която има завод

...
Компанията за автомобилни светлини Варок лайтинг системс, която има завод
Коментари Харесай

Автомобилен гигант затвори завода си в България

Компанията за автомобилни светлини " Варок лайтинг системс ", която има цех край Димитровград, е влезнала в процедура по разпродажба и е спряла производството. Съкратени са и работещите към 40 души, написа " Капитал ".

Според Търговския указател активността на компанията е прекъсната още при започване на годината, въпреки за закриването ѝ да не е съобщила нито българската компания, нито индийският ѝ притежател.
Големи упоритости, само че малко битие

" Варок лайтинг системс " беше основана от турската Sa-ba Automotive като " Са-ба България " в края на 2015 година с концепцията да бъде построен цех за фарове. Още преди да стартира производството през 2018 година, турската компания беше купена от американското отделение Varroc Lighting Systems на индийската група. Като част от договорката собствеността си смени и българското сдружение, което след това беше преименувано.

Заводът беше приключен и производството стартира при започване на 2019 година На, а от компанията обявиха, че виждат огромен капацитет в страната ни и разкриха амбициозни проекти - в бъдеще да бъдат издигнати две спомагателни индустриални предприятия покрай Димитровград. Фабриката произвеждаше дребни осветителни тела за автомобилната промишленост като рефлектори и фарове за мъгла. За плана си на стойност 8 милиона лв. и уговорката да обезпечи 150 работни места компанията получи инвеститорски документ.



Премиерът Бойко Борисов, министърът на стопанската система Емил Караниколов и кметът на Димитровград Иво Димов на откриването на завода

Две години по-късно обаче производството е прекъснато. От документите в Търговския указател се вижда, че през октомври 2020 година турската Varroc Lighting Systems Turkey Endustriyel Urunler Imalat Ve Ticaret, която е директният притежател на българското сдружение, е взела решение да стартира процедура по разпродажба на " Варок лайтинг системс ". Управителите са освободени, а за ликвидатор е избрана Миглена Стойчева. Компанията е уведомила и Националната организация по приходите. Самата процедура е почнала в края на 2020 година

През 2019 и 2020 година, когато заводът работеше, заетите са били към 40-50 души. В началото на тази година личният състав стартира да понижава, като на процедура след април няма обезпечени лица.
Причини за неуспеха

Информацията беше доказана и от кмета на Димитровград Иво Димов. " Факт е, че не работят и редуцираха хората, само че не знам каква е повода ", споделя той пред " Капитал ". По думите му има проявен интерес от италианска компания към постройката на завода, защото тя е нова и огромна, а също така разполага и с много просторен имот (30 декара).

Решението на Varroc да приключи активността си в България евентуално е резултат от композиция от фактори. За последните 3 години приходите се усилват до малко над 5 млн. лева през 2021 година, само че компанията поредно отбелязва загуби от към 2 млн. лева всяка година. Сумата наподобява незначителна на фона на 13-те милиарда евро оборот на индийската група за последната финансова година, само че тя въпреки всичко оказва въздействие върху консолидираните резултати.

От Varroc признават, че загубите се дължат на новите фабрики, които към момента не работят на цялостен потенциал и по-специално тези в Бразилия, Мароко, Полша и България (където е направено ново звено за електроника). За цялата финансова година чистата загуба на групата доближава близо 74 млн. евро.

Covid рецесията също е оказала резултат върху активността на българската компания, в случай че се съди от потребността й от финансова помощ - през предходната година тя е получила държавна поддръжка за заплати в размер на близо 87 000 лева

Недостигът на чипове в света също е повлиял отрицателно, изключително в подразделението за светлини (Varroc Lighting Systems), към която принадлежи и българският цех. Друг фактор са пониженото произвеждане и доставки до клиенти на основни пазари като Европа и Северна Америка поради нарасналите разноски за употреба и първични материали.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР