Компанията твърдо вярва в идеята за демократизиране на AI“Пат Гелсингър

...
Компанията твърдо вярва в идеята за демократизиране на AI“Пат Гелсингър
Коментари Харесай

Intel ще вгради изкуствен интелект във всички свои процесори

Компанията твърдо има вяра в концепцията за „ демократизиране на AI “

Пат Гелсингър съобщи, че Intel ще вкара изкуствения разсъдък във всеки собствен чип
(снимка: Intel)

Intel няма да се ограничи до въвеждането на специфичен блок за ускорение на системите с изкуствен интелект в процесорите Meteor Lake, които ще дебютират в потребителския сегмент преди края на тази година. Изпълнителният шеф Пат Гелсингер съобщи, че компанията има намерение да вгради AI във всички платформи, които пуска на пазара.

Първоначално Intel планираше да добави профилирани блокове за ускорение на AI единствено в премиум процесорите от линията Ultra, само че финансовият доклад на компанията за второто тримесечие на тази година внася смяна в реториката, отбелязва Seeking Alpha.
още по темата
Шефът на Intel изясни, че разнообразието от задания, които генеративните системи за изкуствен интелект са способни да вземат решение, ще се извършват по-бързо, в случай че някои от изчисленията се правят от страна на клиента и на равнище периферни калкулации.

Закъсненията, зараждащи на стадия на прекачване на данни от облака и назад, неизбежно понижават успеваемостта на работата с AI системите, тъй че част от изчислителното натоварване би трябвало да падне върху периферната инфраструктура и потребителските устройства.

Освен това, във връзка с потреблението на сила, потреблението на местни AI ускорители е целесъобразно, счита Пат Гелсингер. Процесорът Meteor Lake е кадърен да употребява десетки ватове и да обработва поръчка за секунда или две. В носимите устройства като слуховите апарати в бъдеще също ще бъдат вградени ускорители, които употребяват не повече от 10 микровата.

Според управлението на Intel, изчислителното натоварване в региона на изкуствения разсъдък ще бъде разпределено сред разнообразни ешелони устройства. „ Ще вградим AI във всеки артикул, който ще пуснем, без значение дали е потребителско устройство, периферна платформа за търговия на дребно или произвеждане, или център за данни на корпоративно равнище, който употребява 10 мегавата “, заключи Гелсингър.

Клиентите на компанията, съгласно него, ще могат да обработват част от данните за езиковите модели локално, осигурявайки нужното равнище на осведомителна сигурност. Гелсингър акцентира твърдата религия на Intel в концепцията за „ демократизиране на изкуствения разсъдък “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР