Компанията Mushkin пуска три комплекта памет DDR5 SODIMM с капацитет

...
Компанията Mushkin пуска три комплекта памет DDR5 SODIMM с капацитет
Коментари Харесай

Вече можем да сложим 192GB DDR5 RAM в лаптопа си само за 570 долара

Компанията Mushkin пуска три комплекта памет DDR5 SODIMM с потенциал 96 GB. В момента един от комплектите е пуснат за предварителна поръчка, и то на много необикновено място. Това е Южна Африка, а търговецът е Wootware. Вече се одобряват поръчки за MRA5S480FGGD48GX2 моделът на цена от към 285 $ – два модула по 48GB DDR5 RAM – общо 96GB.

Разбира се, към момента има накъде да върви цената надолу.

Плочките са CL40 и тактова периодичност 4800MHz. Ще влязат в продажба на 23 май. Предстои да забележим кои други търговци и къде ще ги пуснат. Моделите с по-високи тактови честоти от 5200 и 5600MHz са респективно MRA5S520HHHD48GX2 и MRA5S560LKKD48GX2.

Скоро чакаме Corsair и Crucial да пуснат своите 24GB и 48GB DDR5 SODIMM

Така че е просто въпрос на време да дойдат и при нас под една или друга форма. И това е значимо. Освен че е първият вид памет, който предлага ECC (код за промяна на грешки) по дифолт, DDR5 е и първият, който предлага небинарна памет, предоставяйки 24GB и 48GB на един модул. Така запълва празнината в потенциала сред 16GB и 32GB. Очакваме да се появят модули и с потенциал от 64GB. 

Това е 50% усъвършенстване спрямо DDR4 и чудесна вест за всички консуматори.

Особено тези, които се нуждаят от огромни количества памет за взискателни приложения (редактиране на видео, фотоси, рендериране и т.н.).

За притежателите на преносими компютри с опция за надграждане на слотовете за памет това значи, че ултратънките преносими компютри теоретично могат да надграждат до 48 GB DDR5 памет, а обичайните портативни компютри могат да усилят потенциала си надлежно до 96 GB и 192 GB RAM. 

RAM и оттатък

Струва си да се означи, че формалният оптимален потенциал на паметта на всеки преносим компютър постоянно е единствено теоретична граница. Производителите не могат да тестват всички съществуващи (или бъдещи) модули памет. 

Надграждането на оперативната памет е най-лесният метод да ускорите работата на преносимия компютър си, дружно със промяната на твърдия диск с SSD.

Като общо предписание, колкото по-бърза е паметта, толкоз по-добре, а колкото повече слотове за памет има една система, толкоз по-голяма е наличната пропускателна дарба на паметта. Системната памет се е развивала през годините, с цел да обезпечи по-голяма пропускателна дарба, като в същото време употребява по-малко сила (което е довело до появяването на DDR или LPDDR с ниска консумация на енергия). HBM е различен специфичен тип памет, която обезпечава доста огромна пропускателна дарба за зареждане на CPU (Apple M2) или GPGPU (като Nvidia H100).


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР