Компанията може да бъде оценена на около 8.5-10.2 млрд. евро,

...
Компанията може да бъде оценена на около 8.5-10.2 млрд. евро,
Коментари Харесай

Най-големият производител на ток в Румъния излиза на борсата в IPO за 2 млрд. евро

Компанията може да бъде оценена на към 8.5-10.2 милиарда евро, като в нея се чака да влязат и вложители от България Търговията с акции на Hidroelectrica се чака да стартира на Букурещката фондова борса на 12 юли Hidroelectrica възнамерява да добави 3.3 гигавата нови мощности през идващите няколко години - повече от половината от настоящето си портфолио Компанията може да бъде оценена на към 8.5-10.2 милиарда евро, като в нея се чака да влязат и вложители от България Търговията с акции на Hidroelectrica се чака да стартира на Букурещката фондова борса на 12 юли Hidroelectrica възнамерява да добави 3.3 гигавата нови мощности през идващите няколко години - повече от половината от настоящето си портфолио
Държавната румънска хидроенергийна компания Hidroelectrica организира първичното си обществено предложение (IPO) от 25 юни до 4 юли. Това е едно от най-големите листвания в Източна Европа, което идва в миг, когато войната в Украйна повдига въпроса за енергийната сигурност и прехода към зелена стопанска система. Инвестиционният фонд Fondul Proprietatea предлага целия си 20-процентен дял на индикативна цена от 94 до 112 леи за акция (19 до 22.5 евро), което прави оценка компанията на към 8.5-10.2 милиарда евро.

Реклама
Това би го трансформирало в най-голямото румънско IPO на стойност към 2 милиарда евро, което е равностойно на най-голямото листване в Полша - на компанията за електронна търговия Allegro през 2020 година Очаква се интерес от непознати институционални вложители, както и от България. Външният интерес се чака да оскъпи леята, защото непознатите играчи ще би трябвало да се снабдят с локална валута.
Голям интерес
Hidroelectrica, която има и ръководи 182 водноелектрически централи и обезпечава една трета от производството на електрическа енергия в страната, е компания от комунистическата ера, която е осъвременена и реорганизирана няколко пъти през последните десетилетия, само че остава в държавни ръце.

Интересът е огромен: трима институционални вложители са поели ангажимент да влагат общо към 500 млн. евро, а вложителите на дребно също демонстрират огромен интерес, съобщи пред Financial Times Кристиан Тудореску, основен изпълнителен шеф на Explore Asset Management в Букурещ.

" Компанията е измежду най-печелившите в Румъния, създава напълно [възобновяема] сила, забавна е за интернационалните вложители, фокусирани върху зелената сила и екологичните, обществените и управническите въпроси ", сподели той. " [Тя] имаше положително първо тримесечие, като приходите и облагите ѝ набъбнаха с повече от 30% на годишна база ".
Реклама
Всъщност самостоятелните вложители могат да подават поръчки от 23 юни, като минимумът за записване е 50 акции на човек. Според прилежащите медии към 28 юни физическите лица към този момент са записали 98% от заделения за тях дял от към 250 млн. евро, като при презаписване могат да бъдат препоръчани спомагателни акции за тях. Последният ден за подаване на поръчки от дребните вложители е през днешния ден, като могат да вземат участие единствено инвестирои с отворена сметка в румънски капиталов медиатор.

Листването на Hidroelectrica се случва в миг, когато европейските IPO-та съвсем пресъхнаха на фона на войната в Украйна и повишението на лихвите в Европа. Анализаторите обявиха, че Hidroelectrica може да сътвори въодушевление за следваща интензивност, макар че румънската компания е извънреден случай, защото листването ѝ се очакваше отдавна.

" Убеден съм, че то ще бъде презаписано ", сподели Адриан Анжел, заместник-изпълнителен шеф на OTP Asset Management в Румъния. " Компанията е доста забавна и може да насърчи прекосяването на локалния пазар в категорията на разрастващите се пазари на MSCI от настоящето му състояние на граничен пазар ".

Но той акцентира, че сполучливото първично обществено предложение на Hidroelectrica не би означавало безусловно пробив за източноевропейските, още по-малко за европейските листвания в по-широк проект, защото вложителите на пазара в Букурещ са минали на дълги парични позиции, с цел да вземат участие в предлагането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР