Компанията е пионерът на споделените работни пространства в България. Част

...
Компанията е пионерът на споделените работни пространства в България. Част
Коментари Харесай

До края на 2022 betahaus Sofia ще отвори две нови локации

Компанията е пионерът на споделените работни пространства в България. Част е от една от най-успешните coworking мрежи в Европа с клонове в Берлин, Барселона и Хамбург. За 10 години от основаването му betahaus ползва сполучливо coworking модела, разраствайки двойно пространствата си, от които са стартирали някои от най-успешните български компании. Betahaus чества 10-годишен празник. Каква е вашата равносметка за миналите 10 години?
Александър Михайлов: Равносметката е къса: вълнуващо премеждие, което е още в самото си начало. Коуъркингът се потвърди като значима част от работната просвета и пазара на офис площи в България, а не просто " краткотраен тренд, пристигнал от Берлин " - нещо, в което скептиците преди 10 години бяха уверени с обичаната на всички ни фраза " това в България няма по какъв начин да стане ".

Смятамe, че betahaus, въпреки и дребна компания, добави голяма стойност на доста равнища в стопанската система ни, да вземем за пример в построяването на стартъп екосистемата и в определяне на нишовата промишленост на споделени работни пространства в страната. Стойност, която за доста беше като трамплин и която към момента виждаме да се надгражда. Това доста ни радва и ни окуражи да продължаваме.

Разбира се, доста неща се трансформираха от първообраза на betahaus: да вземем за пример фокусът първоначално беше споделена работна среда за хора на свободна процедура и стартъпи, до момента в който в този момент таргетът ни е съвсем напълно дребни, постоянни компании от всички браншове, а отсега нататък целим да разтеглим портфолиото си от услуги и за по-големи и зрели компании. В последна сметка един от най-важните фактори за триумф на всеки бизнес е да се приспособява към измененията в средата и към настройките на своите клиенти.
Реклама
Към равносметката бихме добавили и един прочувствен миг, а точно термина. Той пристигна от нас първоначално и се наложи трайно като дефиницията за coworking space на български, тъй че през днешния ден да се употребява публично на всички места: в промишлеността, по медии, конференции, изследвания и проучвания на пазара и така нататък
Как пандемията от ковид-19 промени развиването на коуъркинг пространствата? Какви са трендовете, които наблюдавате?
Методи Терзиев: Вследствие на ковид-19 през 2020 година равнищата на запълняемост във всички coworking пространства спаднаха осезаемо. При нас най-ниската точка беше 72%, като преди този момент нямахме свободни места. Оттогава обаче се следи освен изцяло възобновяване, само че и напредък на промишлеността в международен мащаб от към 20% на година. Основната наклонност е обвързвана с преосмислянето на работната среда от огромните корпорации и въвеждането на отдалечен режим за доста чиновници. Работата към този момент не е място, а независимост да избираш в каква среда се чувстваш най-продуктивен и благополучен. Виждаме, че от ден на ден компании стартират да пресмятат разноските си за офис не на кв.м, а на човек, в резултат на което трансформират и визията си за работната среда.
Как betahaus дава отговор на възходящото търсене на гъвкави модели за работа?
Методи Терзиев: Още в първите месеци на пандемията разработихме нов проект light, който включва 30 визити на двете ни местоположения в границите на 3 месеца. Няма потребност от контракт, депозит и всеки може да се възползва безусловно независимо от цялата ни работна среда. Планът се оказа доста подобаващ за хора, които нямаха опция да посещават офиса си заради затваряне, само че не желаеха да работят от у дома. Light продължава да бъде доста известен и се употребява като сурогат на " хоум офиса ", а постоянно и на главния офис заради разнообразни аргументи като потребност от социализация, непосредственост до у дома, дизайн и чувство на средата. В международен мащаб се вижда от ден на ден компании да дават достъп на чиновниците си до coworking пространства точно поради потребността от многообразие. В този смисъл light проектът е идеална добавка, която може да бъде предоставена на компании, наложили хибридния модел на работа.
Какъв е профилът на вашите клиенти?
Методи Терзиев: В betahaus работят над 400 души от разнообразни промишлености, като възрастовата група е главно сред 25 и 45 години. Компаниите са в огромната си част интернационалните и са с размер от 2 до 35 души, формирани главно от българи. Много от тях към този момент са въвели и употребяват coworking пространството на ротационен принцип.
Реклама
По-голяма част от жителите ни работят в цифровата сфера - от създаване на интернет платформи и мобилни приложения, през създаване на web уеб сайтове, графичен дизайн и архитектура, цифров маркетинг, онлайн търговия и други Гордеем се с жители от огромен капиталов фонд, водеща интернационална компания за онлайн обучение и няколко извънредно сполучливи стартъпа, които през тази година получиха вложения на стойност общо над 25 млн. $.
Какви са удобствата и изискванията за наемане, които оферирате? Работите ли в мрежа и с интернационалните пасове за достъп?Александър Михайлов: Най-голямото преимущество на coworking пространството е, че можеш напълно да се фокусираш върху работата си, без да мислиш за поддръжката на офис и всички разноски, свързани с него. Изградили сме изцяло оборудвана среда, която включва затворени и отворени работни зони, зали за срещи и диалози, кухня, зона за отдих и рецепция.
Всеки betahaus жител има достъп до двете ни местоположения посредством мобилния си телефон и се възползва от високоскоростен интернет, принтер услуги, кафе, вода и чай.

Методи Терзиев: Условията за наемане са гъвкави и човек може да стартира незабавно, без да минава някакви дълги и тромави административни процеси. Не на последно място - всеки член на betahaus може да работи гратис от другите ни местоположения в Берлин, Хамбург и Барселона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР