Компанията Добротич Уинд няма да реализира проект за вятърен парк

...
Компанията Добротич Уинд няма да реализира проект за вятърен парк
Коментари Харесай

Малка варненска община успя да прогони инвестиция от 1.2 милиарда лева

Компанията " Добротич Уинд " няма да осъществя план за вятърен парк в община Ветрино в цялостен размер,  от компанията. В публично обращение към общината от българското сдружение стимулира решението си с: " преднамерено отношение от страна на локалната власт и проведена клеветническа акция, потъпкваща положителното име на компания CWP, мажоритарен притежател на " Добротич Уинд " АД и интернационален разработчик на планове от възобновими енергийни източници (ВЕИ) с дълготраен опит. Изявлението е допълнено след изявления на кмета на Община Ветрино Димитър Димитров (ГЕРБ) по време на общинските комисии през вчерашния ден, 10.07.2023 година ".

Припомняме, че през септември 2022 година стана ясно, че един от водещите вложители в зелена сила в света желае да вложи 1,2 милиарда лв. във вятърен парк със 74 генератора. Международната компания " CWP Global " (CWP), е осъществила едни от най-големите планове за произвеждане на електрическа сила от възобновими енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа.

Компанията планираше да построи вятърен парк от общо 74 ветрогенератора - 50 в землищата на селата Добротич, Михалич, Искър, Калоян, Изворник и Есеница в Община Вълчи дол и 24 в землищата на селата Доброплодно, Ягнило, Средно село, Ветрино и Момчилово в Община Ветрино. Районът бешe определен заради комбинацията от доста добър ветрови капацитет, невисок екологичен риск и съществуването на подобаваща електропреносна инфраструктура.
 Снимка 625902
Източник:

Проектът щеше се осъществя с вятърни генератори от последно потомство, употребяващи най-новите и съвременни технологии. Планираната единична мощ на всяка турбина се очакваше да бъде до 8 МВт. След построяването си вятърен парк " Добротич Уинд " се планираше да генерира електричество, задоволително за зареждането на 440 000 семейства. Проектът не предвиждаше потреблението на европейски грантови стратегии, държавни дотации или преференциална цена за създадената от него електрическа сила.

Мораториумът

Срещу капиталовите проекти се оповестиха локални земеделци, които излязоха на митинги, че ще се построяват перки върху аграрни земи. Така дребната варненска община наложи мораториум върху зелената сила.
 CWP Global желае да влага 1,2 милиарда лв. във вятърен парк със 74 супер съвременни генератора край Варна
Водещ вложител в зелена сила желае да вложи 1,2 милиарда лв. във вятърен парк край този български град

Той ще генерира електричество, задоволително за зареждането на 440 000 семейства

На последното съвещание кметът на Ветрино Димитър Димитров изложи пред общинските съветници обстоятелства, по отношение на активността и финансовото положение на " Добротич Уинд ", целяща строителство на ветрогенератори в общината.

" За интервала 2009-2017 година същото това сдружение не е осъществило нито един лев доход, а за 2018 и 2019 година е заявило, че не е осъществявало активност. През цялото това време сдружението има един единствен чиновник ", споделя Димитров.

Отказът от инвестиция

идва след решение на Върховния административен съд (ВАС), с което на втора инстанция е доказана нищожността на Решение № 471 по Протокол № 38 на тридесет и осмото изключително съвещание на Общински съвет - Ветрино, извършено на 8 юли 2022 година, с което бе признато предложение за възбрана за инсталиране на вятърни турбини на територията на общината.

" За страдание, решението на съда няма по какъв начин да е мотив за наслада. То удостоверява обстоятелството, че локалната власт е принудена да работи директно и очевидно срещу законите на България ", означават от компанията.

Въпреки анулацията на възбраната за слагане на вятърни турбини " Добротич Уинд " АД няма да подаде искане за смяна на общия организационен проект (ОУП) за нови вятърни генератори. Компанията възнамерява да пренасочи всички вложения в обществени стратегии към обитаемоте места, в които планът среща поддръжка.
 CWP Global ще влага €400 милиона за слънчева електроцентрала в Сърбия
Австралийска компания ще влага €400 милиона за слънчева електроцентрала в Сърбия

Изграждането би трябвало да стартира следващата година

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР