Комитетът по религиозните въпроси на Турция (Дианет), най-висшият ислямски орган

...
Комитетът по религиозните въпроси на Турция (Дианет), най-висшият ислямски орган
Коментари Харесай

Момичетата могат да се омъжат и на 9 години, обяви турският Дианет

Комитетът по религиозните въпроси на Турция (Дианет), най-висшият ислямски орган в страната - беше заставен да търси разговор с гневни жители, откакто разгласи, че девойките могат да се омъжат, откакто навършат 9 години, а момчетата да се оженят на 12 години, написа електронното издание " Ал Монитор ".

По-рано този месец турски медии оповестиха, че Дианет е обновил определението си за някои термини, да вземем за пример " пубертет ". " Експерти по ислямско право са определили, че прагън на пубертета при момчетата е 12 година, а при девойките - 9 година Когато доближат тази възраст, момчетата доближават стадия на възпроизвеждане... а девойките - плодовитост... Пубертетът е интервал, в който индивидите получават религиозна отговорност и получават статут на възрастни. " Уточнява се, че " жена, достигнала пубертет, може да се омъжи без (присъствието на) родител, само че наличието на родител е за предпочитане. "

Изявлението вбеси бранители на правата на дамите, елементи от опозицията и даже извести учени, изследващи исляма, отбелязва изданието. Според теолога Ихсан Елиаджък, прочут с сериозните си към държавното управление възгледи, Дианет е " умствено замръзнала " институция, която подхранва възгледи, неподплатени от Корана и принадлежащи на " остаряла, неревизирана ислямска просвета ". Депутатът от Републиканската национална партия (РНП) Сезгин Танръкулу упрекна институцията, че предизвиква жителите да нарушават турските закони. Религиозният комитет упрекна критиците, че са " изфабрикували " изказванието за поддръжка на браковете с деца и разгласи, че омъжването на девойки, които не са " достигнали физиологична и биологична зрялост, нее съвместима с исляма, който обвързва брака със единодушие и свободна воля. "

Срещу Дианет стачкуваха недоволни дами, а онлайн - и консуматори на обществени мрежи и се наложи организацията да отстрани речника на религиозните термини от интернет страницата си, а почитан чиновник на организацията съобщи за " Хюриет ", че " никой не трябва да дами децата си преди 15-годишна възраст, " защото " това е обратно на исляма " и за девойките възрастта е минимум 17, а за момчетата - минимум 18. И това съставлява комплициране на турското законодателство, съгласно което представители и на двата пола могат да подписват брак на една и съща възраст: те могат да вършат това при пълноправие на 18 години или (ако са навършили 17) с позволение на родител или аставник или на 16 при " изключителни условия. "

Институцията към този момент е разгневявала нееднократно елементи от турското общество, да вземем за пример с фетвата си, позволяваща бракоразвод с телефонно позвъняване, факс или малко известие.

Все отново вицепремиерът Бекир Боздаг отбрани Дианет, като сподели, че фетвите, които издава Дианет, се основават на " законите на Бог " и не е належащо да дават отговор на държавното право. " Искат фетви, а след това споделят, че фетвите не дават отговор на законите, " обърна се той към критиците.

През 2015 година " Хюриет " писа, че една трета от браковете в Турция са с малолетни девойки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (349)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР