Комитетът на ООН по правата на детето в четвъртък призова

...
Комитетът на ООН по правата на детето в четвъртък призова
Коментари Харесай

ООН призова Русия да спре насилствените депортации на деца от Украйна

Комитетът на Организация на обединените нации по правата на детето в четвъртък прикани Русия да приключи насилственото депортиране на деца от окупираните региони на Украйна в нарушаване на интернационалното право и да ги върне на фамилиите им, предава Ройтерс.

Киев споделя, че 20 000 деца са били отведени от Украйна в Русия без единодушието на фамилията или настойниците , а Международният углавен съд (МНС) желае арестуването на съветския президент Владимир Путин за хипотетично нелегално депортиране, обвиняване, което Кремъл отхвърля.

В отчет за Русия комитетът на Организация на обединените нации сподели, че Москва би трябвало да даде информация за точния брой на децата, отведени от Украйна, и тяхното местоположение , с цел да могат да бъдат разпознати и върнати.

Москва, която стартира пълномащабно навлизане в Украйна през февруари 2022 година, отхвърли обвиняванията, заявявайки, че просто е защитавала уязвими деца от военна зона.

Комитетът също по този начин сподели, че Русия би трябвало да подсигурява, че нито едно дете не е лишено от украинската си народност и че тяхната еднаквост, име и фамилни връзки би трябвало да бъдат непокътнати .

МНС издаде, съветският комисар по правата на децата, по обвинявания в нелегално депортиране на деца от Украйна.

Главният прокурор на МНС сподели, че Русия е трансферирала " най-малко стотици " деца от сиропиталища и домове за грижи в окупирани райони на Украйна и че доста от тях са били дадени за осиновяване.

Кремъл отхвърли обвиняванията на МНС като " възмутителни и неприемливи ".
 Москва праща депортирани украински деца във военни лагери в Беларус
Москва праща депортирани украински деца във военни лагери в Беларус

Над 2400 украински деца на възраст от 6 до 17 години са били депортирани в Беларус
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР