Комитетът на министрите на Съвета на Европа е информирал официално

...
Комитетът на министрите на Съвета на Европа е информирал официално
Коментари Харесай

Комитетът на министрите на СЕ отнася въпроса за Осман Кавала в ЕСПЧ |

Комитетът на министрите на Съвета на Европа е уведомил публично Турция за желанието си да отнесе случая на турския правозащитник и човеколюбец Осман Кавала към Европейския съд по правата на индивида.

Европейски съд по правата на човека би трябвало да се произнесе дали Анкара е нарушила задължението си да извърши правосъдно решение, според наредбите на член 46.4 от Европейската спогодба за правата на индивида, заяви Съветът на Европа, представен от Българска телеграфна агенция.

Член 46 от конвенцията споделя, че страните, утвърдили конвенцията, измежду които е Турция, имат задължението да ползват решенията на Европейски съд по правата на човека. Член 46.4 разпорежда на Комитета на министрите да следи дали дадена страна извършва съответното правосъдно решение.

През декември 2019 година Европейският съд постанови, че задържането на Кавала продължава при липса на задоволително доказателства за закононарушение. Съдът уточни, че неговият арест и предварителното му задържане преследва друга цел - да го накара да мълчи и да послужи за образец на други бранители на правата на индивида. И означи, че Турският парламентарен съд преглежда с незадоволителна " скорост " жалбата на Кавала.

Съдът заключи, че турското държавно управление би трябвало да предприеме всички нужни ограничения, с цел да постави завършек на задържането на Кавала и неотложно да го освободи. Решението стана дефинитивно през май 2020 година, когато казусът е бил трансфериран към Комитета на министрите на Съвета на Европа за следене на осъществяването му.

Комитетът счита, че продължаващото задържане на Осман Кавала съставлява отвод от осъществяване на правосъдно решение. Затова е уведомил Турция за желанието си да отнесе случая към Европейски съд по правата на човека на идната му среща на 2 февруари. Анкара би трябвало да показа своята позиция най-късно до 19 януари.

64-годишният Осман Кавала е в турски затвор от 4 година без присъда. Той бе упрекнат в началото за финансиране и присъединяване в антиправителствените митинги през 2013 година, почнали от парка Гези, а по-късно обвиняванията против него бяха разширени и в този момент включват шпионаж и опит за събаряне на държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР