Комитет на ЮНЕСКО за наследство не включи Големия бариерен риф

...
Комитет на ЮНЕСКО за наследство не включи Големия бариерен риф
Коментари Харесай

Големият бариерен риф в Австралия остава извън списъка на ЮНЕСКО за опасност


Комитет на ЮНЕСКО за завещание не включи Големия бариерен риф в Австралия в листата със застрашени места, само че предизвести, че екосистемата му остава под " сериозна опасност " от замърсяване и стопляне на океаните , оповестява " Ройтерс ".

Става дума за най-голямата в света система от коралови рифове и острови, формирана от над 2 900 обособени рифа и 900 острова. Тя се намира в в Коралово море край североизточния бряг на Австралия.

Австралия лобира от години Големия бариерен риф да остане отвън листата, защото съществуването му там може да докара до загуба на статута му на завещание, а това от своя страна би могло да докара до загуба на привлекателността му за туристите.

Рифът сега способства с към 4 милиарда $ за стопанската система на страната и поддържа 64 000 работни места.

От ЮНЕСКО оповестиха през ноември, че рифът би трябвало да бъде подложен в листата поради честите случаи на увреждане и обезцветяване на коралите. В последния си отчет обаче групата призна дейностите на австралийското държавно управление за опазването му.

Министър-председателят Антъни Албанезе сподели по време на брифинг за медиите, че към момента проекторешението на ЮНЕСКО не слага рифа " на чисто " и че са нужни повече стъпки, с цел да бъде изключен от листата на застрашените.

Лявоцентристкото лейбъристко държавно управление на Австралия даде обещание 1,2 милиарда австралийски $ за отбраната му, като също така отдръпна федералното финансиране за язовири и отхвърли позволение за въглищна мина, която би могла да повлияе на качеството на водата в покрайнината на рифа.

Групата на Организация на обединените нации изиска от държавното управление да показа отчет за напредъка по тематиката до февруари 2024 година

Според Световният фонд за природата-Австралия (WWF) при липса на прогрес ЮНЕСКО може да сложи рифа в листата на застрашените . Ръководителят на фонда Ричард Лек изясни, че " ЮНЕСКО оставя държавните управления на Австралия и Куинсланд на изпитателен период ".
 ЮНЕСКО желае Венеция да бъде предпазена
ЮНЕСКО желае Венеция да бъде предпазена

Италия не правила задоволително, с цел да отбрани града от изменението на климата и всеобщия туризъм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР