Комисията за защита от дискриминация обяви за дискриминационно правото на

...
Комисията за защита от дискриминация обяви за дискриминационно правото на
Коментари Харесай

КЗД събори правото на година платен отпуск за осиновителите на деца до 5 г.

Комисията за отбрана от дискриминация разгласи за дискриминационно правото на отпуск и обезщетение на осиновителите, само че единствено на деца до 5-годишна възраст. То бе въведено с промени в Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване, препоръчани от обществения министър Бисер Петков, гласувани от сегашния кабинет " Борисов " и влезнали в действие на 1 юли 2018 година.
 От 1 юли: Осиновителите на деца до 5 години ще употребяват високоплатено майчинство  Гласуваха една година отпуск за родители, осиновили дете до 5-годишна възраст  Осиновителите на деца до 5 година ще могат да употребяват 365 дни заплатен отпуск
Чрез наредбите се позволява по-неблагоприятно отнасяне по отношение на всички осиновители на деца над 5-годишна възраст, което съставлява непряка дискриминация по симптом " възраст ", гласи решението. Петият профилиран непрекъснат състав на КЗД: Златина Дукова, Владимира Стоименова- Делийска, Петър Кичашки, се произнася по тъжба на жалбоподателка.

Оспорените текстове на член 146, алинея 1 от КТ и член 53а от КСО. Те гласят:

КТ, член 164б. (1) Работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, има право на отпуск за интервал от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

КСО, член 53а. Осигурените за общо заболяване и майчинство лица имат право на обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, в случай че имат 12 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск.

Промените плануват още погашение на 90% обезщетение от осигурителния приход за предходните 24 месеца.

Комисията за отбрана от дискриминация заключава, че е налице дискриминация и изяснява за какво:

" Закрилата на децата, без оглед на това дали са осиновени или рождени, следва да бъде висша цел във всяко демократично и съвременно общество. При осиновяването на дете един осиновител встъпва в две фундаментални за обществото функционалности. От една страна той се трансформира в родител, а от друга основава условия за поддръжка на една от най-уязвимите групи в обществото – изоставените деца. С оглед на това съставът намира, че осиновителите и осиновените следва да се употребяват с оптималната социална поддръжка, защото това кореспондира с фундаменталните потребности на обществото и с духа на Конституцията.

Когато един осиновител одобри в фамилията си дете над 5-годишна възраст, той няма да отдели по-малко време, сила, обич и отдаденост за това дете, в сравнение с осиновител на дете под 5-годишна възраст. Допълнително детето в по-зряла възраст може да се каже, че ще има потребност от даже по-голяма поддръжка поради по-дългото време, прекарано отвън функционално семейство ".

От Министерския съвет изясняват пред КЗД, че " …посочените разпореждания.... са признати точно за да се обезпечи нужен адаптационен интервал след осиновяването, основаващ се на директно и персонално другарство с осиновителите, с цел да бъде преодолян интервалът преди този момент и детето да свикне с новите обществено битови условия, новата среда и фамилията. Този интервал е нужен и за осиновителите, които също имат потребност от акомодация и приучване към всички особености на осиновеното дете. Именно с цел да могат да бъдат построени едни пълноценни наставнически връзки, е належащо овъзмезден интервал на майчинство, в който майката-осиновителка да бъде спокойна, че времето и вниманието ѝ са подчинени на детето ".

Оттам настояват, че " не е налице дискриминация, защото след навършването на 5 години детето следва да посещава група за предучилищна подготовка и в този смисъл осиновителите на дете над 5 години и осиновителите на дете сред 2- и 5-годишна възраст не са в сравнимо сходно състояние ".

Ответната страна - министърът на труда и обществената политика  - излага сходно мнение: жалбата е неоснователна и показва, че едно от изискванията, при които се употребяват всички типове отпуски и компенсации, свързани с развъждането на децата, без значение дали те са рождени или осиновени, е децата да не посещават детско заведение .

На това от КЗД дават отговор:

Факт е, че децата над 5-годишна възраст са включени в просветителната система, само че не може да се подмине събитието, че едно осиновено дете над 5-годишна възраст, в случай че бъде „ механично “ въведено в системата на образованието, без да се обезпечи опция на осиновителите да осъществят контакт и да изградят доверителни връзки с него, това би сложило детето в изискванията на нараснал стрес.

Изхождайки от непрекъснатата правосъдна процедура на Съда на Европейски Съюз, че дискриминация е налице при използването на разнообразни правила към сходни положения или при използването на едно и също предписание към разнообразни положения, заседателите заключават, че " може да се каже, че от видимо неутралните разпореждания на КТ и КСО има сбъднат акт на непряка дискриминация във връзка с избрани категории родители по отношение на възрастта на тяхното дете ".

" Ако се одобри тезата, че с по този начин признатия законодателен метод се цели решение на проблемите с деинституционализацията на децата, настанени за развъждане в профилирани институции на държавна прехрана, и намирането на съответни механизми за тяхното адаптиране и социализиране и стимулиране на осиновяването на деца и изключително на деца над 5-годишна възраст, то моралният ангажимент, стихотворец от избрани лица посредством вземането на решение за осиновяване на дете следва да бъде толериран от страната ", прецизират обаче от Комисията.

КЗД предлагат общественият министър и държавното управление да основат условия за равнене на опциите на осиновители на деца под и над 5 година с оглед съблюдаване висшите ползи на детето.

Решението на Комисията е обжалвано, прецизират от Комисията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР