Комисията за защита на потребителите започва нов проект за подпомагане

...
Комисията за защита на потребителите започва нов проект за подпомагане
Коментари Харесай

КЗП започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС

" Комисията за отбрана на потребителите стартира нов план за подкрепяне процеса на бързото приемане на постановките в законодателството за двойния стандарт на храните в Европейски Съюз, а точно грубо санкциониране при нелоялни практики ". Това сподели в " Тази заран " ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов.

Снимка: bTV

Новото проучване обгръща 5 групи храни - макаронени произведения, зеленчуци, зехтин, консерви. За първи път са включени и спиртните питиета.

Маргаритов призна, че двоен стандарт има и по тази причина България е измежду страните с съответни ограничения за справяне с този проблем.

Снимка: bTV

" Наистина желаеме да идентифицираме мащабите на " бедствието ". Проектът е на стойност към 180 000 евро. 18 месеца ще продължи проучването. Фокусирали сме в близки до нас страни, само че ще купуваме храни и от Германия, да вземем за пример ", изясни Маргаритов.

Снимка: bTV

Според него интервалът на плана е добър.

" Първите резултати ще подкрепят настоящия развой по разбиране на настоящите постановки в законодателството на Европейски Съюз за двойния стандарт и санкционирането. Ще бъдат потребни и при правене на методиките, с цел да може по-лесно да се пресичaт сходни опити за двоен стандарт ", разяснява ръководителят на КЗП.

Снимка: bTV

Майка пък пресметна, че поради двойния стандарт и разликите в цените у нас и в Европа плащаме за детски храни със 112 лв. повече, в сравнение с в Германия, да вземем за пример. Христина Димитрова се надява с внасянето на петицията по проблема в Брюксел и след гласуването и приемането на някакви законови рамки двойният стандарт да спре.

Снимка: bTV

Първите стъпки след внасянето на петицията са направени, сподели Мариана Кукушева от " Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите " у нас. Тя изясни, че се предвижат наказания за нелоялните практики в размер на 4% от годишния оборот или 10 милиона евро.

Снимка: bTV

Ще има и черен лист, който ще съставлява обществен указател за отвод на пазара от доставка на такива храни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР