Комисията за защита на конкуренцията остави без разглеждане жалба на

...
Комисията за защита на конкуренцията остави без разглеждане жалба на
Коментари Харесай

КЗК остави без разглеждане жалба срещу обществена поръчка за медицински хеликоптер


Комисията за защита на конкуренцията остави без разглеждане тъжба на " Уилинк " ООД против решение на изпълнителния шеф на " България хели мед сървиз " ЕАД за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка за " Сух лизинг " на хеликоптер, обезпечен с нужното здравно съоръжение за потребностите на незабавна здравна помощ, съобщава Комисия за защита на конкуренцията с определение номер 153, осведоми Българска телеграфна агенция.

Жалбоподателят оспорва законосъобразността на издаденото от възложителя решение за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка с аргумента, че въпросното решение е издадено от лице, което не може да бъде възложителят по смисъла на Закона за публични поръчки (ЗОП). Оспорват се и поставените по процедурата критерии за асортимент, в частност  изисканият опит и избраните като сходни по предмета на поръчката действия. Възразява се против някои от характерностите, включени в техническата спецификация по процедурата, както и обвързваните с употребата на хеликоптера услуги, включващи образование на чиновници на възложителя. Твърди, че в обявлението не е вписана информация за неналичието на обезпечено финансиране по поръчката, което е в нарушаване на условието по член 114 от Закон за обществените поръчки.

Предвид изложеното, жалбоподателят заключава, че противоречивото по производството решение за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка е незаконосъобразен акт, който следва да бъде анулиран. На съображение член 203 от Закон за обществените поръчки " Уилинк " е направило искане за налагане на краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата " на публичната поръчка.

В показаното по процедурата мнение, възложителят възразява против допустимостта на жалбата и упорства, че жалбоподателят не е заинтригувано лице. Възложителят насочва към оповестения по партидата на сдружението в Търговския указател (ТР) предмет на активност, както и неналичието на упражнявана от " Уилинк " активност, предполагаща осъществяване на услуга, идентична или сходна с предмета на поръчката, и добавя, че въпросното сдружение не е и не е било авиационен оператор.

Комисия за защита на конкуренцията приема, че " Уилинк " не има качеството заинтригувано лице, по смисъла на член 198, алинея 1, т. 1 от Закон за обществените поръчки, по отношение на параграф 2, т. 14 от Допълнителните разпореждания на Закона, защото във връзка с сдружението не може да се направи обоснованото умозаключение, че има интерес от приемане на публичната поръчка.

На 12 декември 2022 година е оповестена социална поръчка за медицински хеликоптер от " България хели мед сървиз " ЕАД, като предложения могат да бъдат подавани до 16 януари 2023 година Предметът на поръчката още веднъж е даване на така наречен изсъхнал лизинг на въздухоплавателно средство за превоз по въздух, обезпечен с нужното здравно съоръжение за потребностите на системата за незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS) и обвързваните с употребата му услуги. 

На 23 декември 2022 година за публично разискване е оповестен план на разпореждане на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения устав на Държавния авиационен оператор и план на предписание на Министерския съвет за преустановяване на едноличното акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала " България хели мед сървиз " ЕАД. Проектът планува Държавният авиационен оператор да поеме активността на комерсиалното сдружение " България хели мед сървиз " ЕАД, на което е предоставено осъществяването на услуга от общ стопански интерес – полети за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ, а сдружението да бъде закрито. За краен период на публичното разискване беше избран 23 януари 2023 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР