Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проучване дали има

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проучване дали има
Коментари Харесай

КЗК проверява дали има картел при храните от първа необходимост

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира изследване дали има картел при храните от първа нужда. Проучването е поради създалата се в страната напрегната конюнктура при продажбата на хранителни артикули от първа нужда и съответно на слънчогледово олио, както и с оглед повишението на цените на дребно на тези артикули през последните седмици.

Ще се изисква информация и доказателства от производители, снабдители, търговски вериги, Комисията за отбрана на потребителите и други органи. Комисията следи непрекъснато пазарите на произвеждане и търговия с витално значими хранителни артикули – захар, брашно, олио, ориз и варива, както и млечни и месни артикули.

Заради нервността с олиото от последните дни се основават подозрения за вероятно недобросъвестно държание от страна на предприятията, участващи във веригата за разпространяване и продажба на хранителни артикули, което може да докара до ограничение или нарушение на конкуренцията в страната и да засегне потребителите. Всичко това се отразява на търсенето и основава безпокойствие у потребителите със подозрения за недостиг на тези артикули, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Нарушенията на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) може да се показват както в съществуването на неразрешени съглашения и съгласувани практики сред тези предприятия, по този начин и в разпространяването на рекламно-информационни материали за предлагането например на слънчогледово олио, макар неналичията или незадоволителните складови наличия на продукта при търговците на дребно, както и друго непозволено държание, представляващо нелоялна конкуренция.

Комисията предизвиква всеки, който разполага с информация и/или доказателства за вероятно антиконкурентно държание на пазарните участници, да даде същите на електронен адрес [email protected] или на адрес: гр. София, бул. Витоша № 18.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР