Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи амнистия за търговците

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи амнистия за търговците
Коментари Харесай

КЗК: Търговците на горива да не бъдат преследвани за стари нарушения, ако сами се изсветлят

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи прошка за търговците на горива, които работят в " сивия " бранш. Идеята е те да не бъдат преследвани за предходни данъчни и административни нарушавания и отговорности, в случай че непринудено излязат на ярко. Препоръката е залегнала в секторния разбор на антимонополната комисия, която през вчерашния ден пусна резултатите от следващото си изследване на пазара на горивата.
Анализът стартира през есента на 2018 година, откакто всеобщият бензин А95 надвиши 2.50 лева за литър, с което горивата у нас станаха по-скъпи даже от тези в Люксембург. Щафетното повдигане на цените без ясни причини докара до серия от митинги в разнообразни градове на страната. Комисията не е разкрила нередности, само че дава рекомендации, написа в. " Сега ".
" Следва да се изследва опцията за основаване на механизъм за излекуване на бранша. Това би могло да се реализира, като с нормативен акт еднократно се даде опция на предприятията от сивия бранш да хармонизират своята активност с настоящата нормативна уредба и да изпълнят непринудено неизпълнените до този миг данъчни, административни и други отговорности към държавните органи, виновни за спазването на данъчното законодателство ", акцентират от Комисия за защита на конкуренцията. Така неизрядните до този миг сиви търговци ще могат да излязат на ярко, без да се притесняват от наказания за минал интервал.
Допитване измежду търговците на горива открило, че за тях сивият бранш наред с неналичието на данъчни хранилища и ведомствените бензиностанции е измежду най-сериозните компликации за сектора. Проблемът бил най-много в търговците, които не дават отговор на условията, не са свързани с Национална агенция за приходите и продават бензин или дизел от цистерни и микробуси. Пазарът не работел добре и поради така наречен ведомствени бензиностанции, по отношение на които условията са доста занижени. Липсата на опция да се откри по неоспорим метод дали тези обекти зареждат с гориво само транспортните средства на компании и аграрни производители за личните им потребности основава подозрения по отношение на нерегламентирана продажба на трети лица. Това ги слага в привилегировано състояние по отношение на останалите играчи на пазара. Отделно от това продажбата на горива с неприятно качество на пределно ниски цени въздейства отрицателно на промишлеността и я обрича на дълготрайно незадоволително положително вложение, финансиране и развиване, оплакват се самите търговци.
Комисия за защита на конкуренцията предлага още да се завиши контролът за качеството на горивата, да се изградят държавни данъчни хранилища (особено до гранични пунктове) по образеца на Чехия и Португалия. Друг извод е, че процедурата по лицензиране и регистрация на складодържатели би трябвало да се форсира. За задачата обаче би трябвало да се образува междуведомствена работна група, която да разиска предложенията и да се произнесе в " рационален период ". Дъpжaвaтa в лицeтo нa Hapoднoтo cъбpaниe, Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe, aгeнция " Mитници " и Дъpжaвнaта aгeнция зa мeтpoлoгичeн и тexничecĸи нaдзop бездейства или основава дoпълнитeлни пpeчĸи пpeд ĸoнĸypeнциятa нa пaзapa нa гopивa в Бългapия, е един от главните заключения от секторния разбор.
Това е следващото изследване на Комисия за защита на конкуренцията за бранша на горивата у нас. Преди две години регулаторът се усъмни, че " ЛУКойл България ", " Еко България ", " Шел България ", ОМВ-България, " НИС Петрол " и " Петрол " съзнателно държат цените високи. Подозрения имаше и към Българската петролна и газова асоциация и " Ромпетрол България ", а настрана " ЛУКойл Нефтохим " бе разследван за монопол. В последна сметка обаче това не се потвърди, а петролните компании сами предложиха ограничения за самоконтрол, с които пазарът на горива да се контролира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР