Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което
Коментари Харесай

С над 25% скача природният газ за април

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което утвърди цената на природния газ от 1 април 2022 година на 142.59 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).Това е растеж от 25,3% по отношение на предишния месец март, въпреки и да е доста по-ниска от препоръчаната в първичното заявление на " Булгаргаз " цена от 179,36 лева./МВч.

От КЕВР изясняват и аргументите за повишаването на цената на газа - най-вече нарасналата неустановеност на доставките поради заканите на Русия да приключи подаването.

През предишния месец имаше и съществено повишаване на цените на европейските газови тържища, като единствено денем на откритото съвещание на КЕВР - на 30 март - цената скочи с 15%. Цените на природния газ на тържищата не престават да бъдат мощно подвластни от хода на военния спор сред Русия и Украйна. Ситуацията е извънредно динамична, налице са и други събития, които се чака да окажат директно въздействие върху тях, пишат още от КЕВР.

Освен това Русия разгласи, че от 1 април вкарва възнаграждение в рубли на доставяния природен газ, а Австрия и Германия задействаха първо равнище на проект за изключителни обстановки за обезпечаване на доставките на газ. Всичко това води до повишение на цените на природния газ, който България внася по контракта с " Газпром ". КЕВР постави оптимални старания за понижаване на цената за месец април, като употребява всички вероятни количества от газохранилището в Чирен. Поради приключването на отоплителния сезон покачването на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите консуматори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР