Комисията за енергийно и водно регулиране отговори на прокуратурата как

...
Комисията за енергийно и водно регулиране отговори на прокуратурата как
Коментари Харесай

КЕВР отговори на държавното обвинение за увеличението на тока и парното

Комисията за енергийно и водно контролиране отговори на прокуратурата по какъв начин са одобрени нарасналите цени на тока. От КЕВР декларират, че в законноустановения период Комисията ще отговори на Върховна административна прокуратура по всички сложени въпроси.

Комисията напомня, че още по време на извършеното публично разискване на цените от 1.07.2021 година, националният омбудсман, който взе участие онлайн в съвещанието, насочи същите рецензии и оферти. В претекстовете към Решението за цените от 1.07.2021 година, КЕВР в детайли отговори на всеки един от причините на Омбудсмана и ги отхвърли като неоснователни. Твърдението, че потребителите на топлинна сила са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лв., не дава отговор на истината. Това са данни към м. април т. година До края на едногодишния ценови интервал, който изтече в края на юни 2021 година, цената на природния газ сподели стръмно увеличение и доближи съвсем 50,00 лв/ МВч., при заложена годишна планирана цена от 30,50 лв/МВч, за предходния регулаторен интервал.

В показаното мнение от Омбудсмана въобще не се регистрира внезапното повишение на цената на въглеродните излъчвания от заложените 22,00 €/тон до 55,00 €/тон, т.е. над 2,5 пъти. Кумулативното отчитане на тези два фактора към края на регулаторния интервал (цената на природния газ и цената на въглеродните емисии) демонстрира, че топлофикационните сдружения освен нямат надвзети доходи, а в противен случай – търпят загуби в резултат на недовзет доход.

Заложената от КЕВР планирана цена на природния газ за целия нов едногодишен ценови интервал от 1.07.2021 година е 45,76 лева./МВч. Тя е доста по-ниска от одобрената цена на природния газ за юли в размер на 49,94 лева./МВч. Исканата смяна в Наредба №5 - прогнозната годишна цена на топлинната сила да бъде сменена с ежемесечно определяна цена, е неприложима, тъй като това значи на всяко първо число на всеки месец да бъде регистрирана потребената топлинната сила на 400 хиляди клиенти, които освен това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда. Именно отчитайки това, в Закона за енергийната успеваемост е избран период до 01.01.2027 година всички консуматори да имат уреди с отдалечено отчитане, което ще разреши ежемесечното премерване на потребената топлинна сила ", гласи писмото до медиите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР