Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за енергийно

...
Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Енергийните регулатори на България и Македония обсъдиха конкретни теми за задълбочаване на двустранното сътрудничество


Комисията за енергийно и водно контролиране и Комисията за енергийно контролиране на Република Македония (РКЕ) имат волята да развиват и задълбочават двустранното съдействие по всички тематики от съвместен интерес в региона на електроенергетиката, природния газ и ВиК услугите.

Усилията на двата регулаторни органа са фокусирани и върху взаимоотношението на многостранно равнище в границите на новоучредения Форум за районно съдействие на националните регулатори от района на Балканите за развиването на постоянна регулаторна и пазарна рамка, допринасяща за вложения в електроенергийния, газовия и водния бранш. Това бяха главните акценти на срещата на ръководителя на КЕВР доцент Иван Иванов и членове на българския регулатор с ръководителя на Комисията за енергийно контролиране на Република Македония Марко Бислимоски и съпътстващия го заместник-председател Куштрим Рамадани. Визитата, която се състоя по покана на българската страна, е първото посещаване на новоизбрания ръководител на македонския регулатор след избирането му на поста на 26.06.2018 година, оповестиха от пресцентъра на енергийния регулатор.

На диалога двете делегации направиха обзор на осъществяването на дейностите по подписаното преди година Споразумение за съдействие сред двата регулаторни органа и набелязаха насоки за бъдещото взаимоотношение. КЕВР е подготвена да окаже поддръжка на македонската страна по повод внедряването на европейските наставления и регламенти в националната нормативна уредба, както и да подкрепя западните ни съседи в комплицираните предприсъединителни договаряния по Глава „ Енергетика “, акцентира ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов.

Председателят на РКЕ Марко Бислимоски акцентира, че опитът на българския регулатор ще даде опция на Комисията за енергийно контролиране на Република Македония да извърши европейските условия за хармонизиране на регулаторната рамка и да взе участие интензивно в работата на европейските регулаторни органи, където е със статут на наблюдаващ.

Ръководствата на двата национални регулатора обмениха информация и по необятен кръг въпроси от съвместен интерес в региона на ценообразуването на енергийните и ВиК услугите, разширението на електроенергийната и газовата съгласуваност в района на Балканите, ролята на енергийната успеваемост и други Подчертана беше общата позиция, че двата национални регулатора имат съществена роля за насърчаването на конкуренцията в енергийния бранш на страните. В същото време те ще оказват цялостна поддръжка за разширение свързаността на енергийните пазари на България и Македония като стъпка към основаване на районни пазари на електрическа енергия и природен газ. В тази тенденция беше изразено задоволство от хода на плана за сливане на борсовите електроенергийни пазари на двете страни в сегмента „ ден напред “ и дейното създаване на междусистемни газови връзки в района, с което се откриват нови вероятности за различни източници и доставки на конкурентни цени. Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов акцентира, че българският регулатор слага като водеща тематика за полемики в границите на своето председателство на новоучредения Балкански Консултативен конгрес ускореното създаване на газова съгласуваност в района и в вероятност - основаването на районен пазар на природен газ. Целта е всяка страна да разполага с най-малко три входни точки за доставки, което ще подтиква конкуренцията и ще докара до пазарни цени.

От страна на българския енергиен и воден регулатор в срещата участваха членовете на Комисията Александър Йорданов, Пенка Трендафилова, Георги Златев, Димитър Кочков и шефът на дирекция „ Електроенергетика и Топлоенергетика “ Пламен Младеновски.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР