Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта каза

...
Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта каза
Коментари Харесай

Депутатите от ресорната комисия разкостиха и отхвърлиха националната стратегия за ФВС

Комисията по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта сподели " не " на Националната тактика за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност (2023-2034), импортирана от Министерски съвет по предложение на спортното министерство.

С 2 гласа " за " от ПП/ДБ, 8 " срещу " и четирима " въздържали се ", стратегическият документ беше съвсем единомислещо отритнат.

Депутатите направиха сериозни бележки към предложенията в концептуалния и извънредно значим документ, който трябваше да бъде импортиран още през 2022 година, а спортният министър в оставка Димитър Илиев не участва на съвещанието, с цел да се опита да го отбрани. Въпреки плануваното му наличие, нощес той се извинил, че ще отсъства заради " наложителен ангажимент ", заяви ръководителят на комисията Небие Кабак от Движение за права и свободи.

Стратегията беше показана от зам.-министъра на младежта и спорта Даниела Дашева, която призна, че документът е извънредно просрочен. Той включва общо 7 стратегически цели, както и разбор на положението на осъществяване на тактиката за предходния интервал 2012-2022 година

Зам.-председателят на комисията и някогашен министър на младежта и спорта Красен Кралев акцентира, че това е извънредно значим документ и в идващите 12 години всички бъдещи държавни управления ще би трябвало да градят политиките си върху него.

" Учудва ме, че министърът го няма тук. Споделям опит - през годините не сме успявали да създадем избрани неща, които знаем, че са значими за спорта, тъй като не са били включени в миналата тактика, която ни е била оставена от тези преди нас. Това, че Андрей Кузманов и Радостин Василев, не са ни показали тази тактика по-рано, демонстрира, че не са имали желание да работят дълготрайно за спорта. Тази тактика се гласоподава в Народното събрание и би трябвало болшинство, задачата е да се подсигурява, че главните цели ще се съблюдават, който и от нас да е на власт. Утре може да ръководи някой, който през днешния ден е съпротива, и той също би трябвало да припознава записаното в тактиката. Затова трябваше да потърсите мнението на всички партии, а вие не потърсихте даже на нас от ГЕРБ-СДС, които подкрепяхме държавното управление. Не виждам по какъв начин ще мине в този тип ", изясни Кралев.

Той направи обстойно изявление, в което очерта част от проблемите, които вижда с документа.

" ММС не е " Министерство на олимпиадите ", а Министерство на спорта. Не може единствено медалите от едно съревнование да дефинират финансирането на даден спорт. Една федерация като " Модерния петобой " да вземем за пример е финансирана като доста по-масови спортове като хандбала и кикбокса, а в България се практикува от общо 300 души. Светът се трансформира, спортът се трансформира, желанията на младежите се трансформират. Сега модерните спортове са фитнес, пилатес, йога и каланетика, а те не са контролирани. Не знаем тези треньори имат ли подготовка да водят подобен вид спортни занимания. Финансирането на груповите спортове е мощно редуцирано за сметка на самостоятелните. Тази неточност стои още от 1975 година, когато е преценено, че един групов спорт като футбол или волейбол може да донесе един орден от Олимпийски игри, а за тези пари можем да изградим 20 гребци или щангисти, които да донесат няколко медала от Олимпиада. Но точно клубните спортове като футбол, баскетбол, волейбол са в основата на здравната просвета на нацията, те се практикуват от най-вече хора, те са в основата на всеобщия спорт. Те са в основата на националната еднаквост, те са в основата на сплотяването на нацията и би трябвало да има коренна смяна на тяхното финансиране ", акцентира той.

Бившият състезателен министър счита, че би трябвало да се направи изчерпателен разбор на резултатите от олимпиадите в Рио и Токио.

" Ако бяхте създали подобен разбор, щяхте да видите една съществена разлика - основната причина за триумфите в Токио са профилираните стратегии за развиване на женската битка, женския бокс, женския кану-каяк и каратето, които ние създадохме след сериозен разбор в кои спортове имаме най-големи шансове на Олимпийските игри. Нито дума за това не сте загатнали. Ако желаеме медали, би трябвало да се прави изчерпателен разбор къде имаме шансове за медали и там да се влагат съсредоточени старания. Не е належащо 80 % от ресурсите да отиват в самостоятелните олимпийски спортове, по огромна част от които не могат да получат даже квота на Олимпиадата. За да имаме триумфи, дребното пари, които имаме, би трябвало да се научим да ги харчим вярно. Проблем е и съотношението във финансирането сред федерации и клубове. Досега главните пари отиват във федерациите, а клубовете са недофинансирани. А тъкмо в клубовете се прави главната работа. Там се градят спортистите, там са треньорите и действителната подготовка. Федерациите работят с готови от клубовете спортисти. А с парите, които се дават на клубовете, те не могат да си разрешат даже естествена заплатата за един треньор. Смятаме, че това би трябвало да бъде преразгледано като внезапно се усилят парите за спортните клубове. Глобално, парите за спорт в България са незадоволителни. Тази година имаме най-ниската сума, отделена за спорт през последните 15 години - 0,065% от Брутният вътрешен продукт. Смятаме, че абсолютният най-малко, който би трябвало да се фиксира в Националната тактика би трябвало да е 0,01% от Брутният вътрешен продукт да е обособен за спорт. В страните от Европейски Съюз приблизително на глава от популацията финансирането е 113 евро на човек, а в България е 11 евро... ", изясни възраженията си той.

Красен Кралев означи и неналичието на съгласуваност сред страна, общини и частен бранш, свързани с ръководството на спорта. " Парите в общините не са част от Националната тактика и кметовете вършат каквото си желаят. Спортни обекти от национално значение са станали донор на община София, заплащат големи данък-сгради и такса боклук, а не получават съответна поддръжка. Столична община е може би най-зле от всички като средства на глава от популацията. А и в безусловно стойности отстъпва на Пловдив и Варна, да вземем за пример. Столична община не влага в спорта, а паразитира върху него. Обектите от национално значение би трябвало да бъдат освободени от такса боклук и налог здания. В тактиката би трябвало да е упоменато кои спортове имат приоритет при приемане на финансиране за образуване на огромни интернационалните конгреси - нямаме доста средства за семейства на интернационалните надпревари и би трябвало да се преценя кои си заслужават. Когато станах министър, заварих финансиране домакинство на Световно състезание по улов на хищна риба от място, което е коствало 12 хиляди лева Каква изгода можем да имаме да вземем за пример от организирането на Световна купа по съвременен петобой? Нито има повсеместност, нито интерес, нито аудитория ", попита още депутатът от ГЕРБ-СДС.

Той прикани и за промяна в спортните учебни заведения. " Не клубовете упражняват децата на спортните учебни заведения, а ние сътворяваме условия да учим децата, които упражняват в спортните клубове по специфична стратегия, която да облекчава подготвителния развой. С това недоумение сме се сблъсквали доста пъти през годините. Приемът е проформа, доста от децата нямат потенциала да бъдат спортния хайлайф на нацията. Училището в Плевен да вземем за пример е цялостна злополука, то няма смисъл да съществува, в случай че не се направи цялостна промяна. За спортната инфраструктура също - би трябвало да се отбележат съответни предпочитани спортове, които са значими за здравето на нацията. Футболните игрища и басейните се намират в пагубно положение, а би трябвало да са приоритет... Стратегията се изготвя от ММС, само че се гласоподава от Народното събрание и това е гаранция, че няма като се сменят министрите, тя да не се съблюдава. Трябва да има болшинство в Народно събрание, с цел да бъде призната. Трябва да бъде отразено мнението на всички политически сили, а освен на тези, които могат да подсигуряват болшинство за приемането. Вие даже и това не направихте. Има доста несъгласия, които не са позволени през годините и доста въпроси, чиито отговори не намираме в тази тактика ", сподели още Красен Кралев.

Илина Мутафчиева, зам.-председателят на Комисията от ПП/ДБ, похвали желанието да се увлекат разнообразни групи в това да се направи по-здраво и по-малко подвластно общество. " Има много стратегически документи в България, въпросът е какви са инструментите ", означи тя.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия поздрави ММС, че най-малко са се хванали да вършат тактика, тъй като предходните две управления в министерството не са го създали.

" Министрите би трябвало да слушат секторите, а не секторите - министрите. Ние постоянно сме казвали, че спортът не би трябвало да е политика. Оставка, не-оставка, беше редно Димитър Илиев да е тук през днешния ден, с цел да отбрани Стратегията. В тактиката има 60% разбор и може би към 30% политики. Господин Кралев направи просторно изявление и е добре всички да го чуят. Добре е да има необятен консенсус, всяка концепция е добре пристигнала, когато става дума за национална цел и национална тактика. Кадровото обезпечаване и обмисляне да стъпва на действително изследване на потребностите. Изобщо при всичко казано до тук и още доста други забележки - ние от Българска социалистическа партия не можем да я подкрепим, макар че я приветстваме. Парадоксално е и да влиза при нас тъкмо през днешния ден, когато държавното управление към този момент не е постоянно ", разяснява Ченчев.

Цветан Предов от Има Такъв Народ също имаше възражения против неналичието на разбор и решения във връзка с регулирането на модерните спортове, измежду които и фитнеса. " Не знаем треньорите имат ли лиценз, само че знаем какви вещества се продават от същите тези треньори - в случай че ги няма в България, даже се внася от Сърбия ", сподели той.

В края на дебата, Кралев благодари на екипа на ММС и на Даниела Дашева за направеното, което е основа за пускане на спор, само че акцентира, че би трябвало цялата комисия и всички партии да вземат участие в правенето. " Разберете, това са проблеми, които един министър не може да реши самичък. Трябва да се направи една идея и всички да стоим зад нея. Всички заключения в аналитичната част демонстрират, че щом сме по затлъстяване на децата ни на предни позиции в Европейски Съюз, би трябвало нещо да се промени ", заключи той.

Даниела Дашева също взе отношение преди гласуването.

" С част от вашите изявления ще се съглася, с други евентуално не. Аз благодаря за това, че организирахме тази полемика. Това е извънредно позитивен факт. Една тактика аз я преглеждам като концептуален документ, който би трябвало да е къс, само че насочващ. След тактиката следва създаването на национална стратегия за 4 години. Програма за развиване на груповите спортове? Съгласна съм, те са с извънредно обществено значение. Но би трябвало да отделим внимание и на олимпийските спортове и медалите, тъй като те носят престижа ", отвърна зам.-министъра.

" Не можем да регламентираме фитнеса, йога и каланетика единствено с разпоредба. Разберете, това е всеобщият, съвременен спорт, светът се е трансформирал и ние би трябвало да вървим с измененията и да отговорим на потребностите. Модерният спорт от дълго време не са всеобщите физкултурни прояви, проведени от общините ", даде образец за значимостта на документа Красен Кралев.

" Ще съм признателен в случай че ми кажете вие удовлетворени ли се от метода по който се развива спортната активност в този момент? ", попита Дашева и ММС на край и Цветан Предов от Има Такъв Народ, преди депутатите с съвсем цялостно единогласие да кажат " не " на Стратегията.

Малко по-късно с 3 гласа " за " и 10 " въздържали се ", Стратегията не мина и в Комисията по обучение. Преди дни същото се случи и в отрасловата комисия по туризъм. Ключовият документ няма да стигне до пленарната зала, само че депутатите от спортната комисия показаха подготвеност да спомагат на идващия екип в ММС, който и да е той, с цел да бъде създадена съответна Национална тактика за физическото образование и спорта.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР