Комисията по външна политика ще се опита да постигне общ

...
Комисията по външна политика ще се опита да постигне общ
Коментари Харесай

ИТН и Възраждане са твърдо против френското предложение за РСМ, БСП ще се въздържи

Комисията по външна политика ще се опита да реализира общ вид за план, с който да удостовери поддръжка за френското предложение за договарянията със Северна Македония.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Демократична България " са внесли лични оферти за редакция на възможното решение на Народното събрание, за които представителите на трите партии се съгласиха да обсъдят и съберат в един общ документ. Очаква се той да бъде показан в Комисията след 18:30 ч. довечера.

Идеята им за " оптимално необятно единодушие " обаче беше парирана от представителите на Има Такъв Народ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Тошко Йорданов разгласи,че " каквото и да гласувате, ще си го гласувате вие и това не е народен консенсус ", тъй като редакциите не подхождат на досегашната рамкова позиция на България за Северна Македония и на признатите на КСНС решения по проблема.

Той съобщи, че не е склонен с формулировките за езика на Северна Македония, които " могат да се поясняват всячески от македонците " и разгласи, че предложенията " не дават отговор на националния интерес на България ".

" Ако България е мощна в нещо, тя е мощна в " незапочването " на процеса. Никой в Европейски Съюз няма предпочитание този развой да приключи бързо. Искат да стартира заради други аргументи ", беше обяснението на Йорданов.

Той направи отпратка и към изпреварващата позиция на македонския министър председател Димитър Ковачевски, който към този момент разгласи, че не приема френското предложение.

Ангел Георгиев от " Възраждане " също разгласи, че партията няма да взе участие в изработването на обща позиция и няма да поддържа френското предложение.

" Нито един вид е пази българските национални ползи, не сме склонни на никакви взаимни отстъпки, било то за езика, културата, историята или друго. Виждаме извънредно бърз ход на събитията, само че не виждаме промяна в Македония. Няма по какъв начин да приветстваме това нещо и да споделяме, че има прогрес ", сподели той.

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия също разгласи, че партията не е удовлетворена от " пришпорването с изключителна непримиримост " на въпроса за възможното повдигане на ветото.

" Това не може да бъде решено за една седмица. Трябва да има публичен консенсус. Ние бихме се въздържали от всякакво решение сега. Нашата партия не взема решение еднолично. Приветствам напъните на сътрудниците, само че не считам, че би трябвало да избързваме ", сподели още той.

Засега депутатите се отдръпнаха, с цел да работят неофициално по общ план. Все още не е ясно по какъв начин биха дали своят вот депутатите от Политическа партия, чийто представител е и ръководител на Комисията по външна политика, след редакциите, само че до момента даваха сигнали, че по-скоро поддържат френското предложение.

В цялостния си състав Комисията се състои от 17 души. Има Такъв Народ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия дружно имат общо 5 гласа.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР