Комисията по правните въпроси одобри на първо четене законопроекта на

...
Комисията по правните въпроси одобри на първо четене законопроекта на
Коментари Харесай

Правната комисия одобри връщането на хартиените бюлетини на първо четене

Комисията по правните въпроси утвърди на първо четене законопроекта на Българска социалистическа партия за смяна в Изборния кодекс и връщане към гласуването с хартиени бюлетини. Това стана на съвещание на комисията в сряда.

Предстои законопроектът да бъде импортиран за разискване в Народното събрание. Той получи 11 гласа " за " и пет срещу.
Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Проектътна „ Българска социалистическа партия за България “ планува гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина. Остава изискването да няма машинно гласоподаване, когато секцията е с по-малко от 300 гласоподаватели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели.

Комисията утвърди и още два законопроекта за промени в Изборния кодекс надлежно на " Възраждане " и " Демократична България ". Първият предлага Централната изборна комисия да отразява пропорционалното систематизиране на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия избирателен ден за да се попречват изборни измами.

Вторият планува промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния избор. От " Демократична България " се оповестиха срещу смесения вид гласоподаване, който предлага левицата - с хартия и машина.

По-рано на съвещанието комисията утвърди и два антикорупционни законопроекта. Единият от тах е на служебното държавно управление, а другият - на " Продължаваме промяната ", която напусна съвещанието още в самото начало след отвод да отпаднат няколко точки от дневния ред - тези за измененията в Изборния кодекс и за техния личен законопроект. Причината съгласно партията е, че предложенията не са минали публични разисквания.

Двата плана бяха подкрепени от всички парламентарни групи, без отсъстващите " Продължаваме промяната ", и " Възраждане “, които се въздържаха. Присъстващите се съгласиха сред първо и второ четене да бъдат направени промени в текстовете на предложенията.

„ Не можем да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която жестоко нарушава правилника и законодателният развой ", сподели пред публицисти Милен Матеев от Политическа партия, като добави, че сега се слагат на разискване законопроекти, импортирани в последния миг, без да са спазени никакви периоди и без да са изпратени за мнения до министерства и цивилен организации.

По-рано денем тематиката за връщането на хартиените бюлетини провокира спор в Народното събрание сред " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи, като депутатът от Политическа партия Милен Матеев дефинира ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - " коалиция хартиена бюлетина ".

По време на 47-ото Народно заседание трите партии пробваха да върнат хартиените бюлетини три пъти несполучливо. Тогава " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и актуалният длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков от Българска социалистическа партия ги попречиха. В сегашния парламент трите партии имат болшинство, с което могат да одобряват законопроекта, когато той бъбде импортиран за разискване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР