Комисията по правни въпроси прие на първо четене законови промени,

...
Комисията по правни въпроси прие на първо четене законови промени,
Коментари Харесай

Правната комисия прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор

Комисията по правни въпроси одобри на първо четене законови промени, предвиждащи основаване на механизъм за следствие на основния прокурор. Те са препоръчани от Министерския съвет и плануват висш арбитър да може да проверява основния прокурор и неговите заместници при данни за осъществено закононарушение.

Всички депутати без тези от “Възраждане ” в правната комисия на Народното събрание поддържаха законопроекта. Партията на Костадин Костадинов предложи собствен законопроект, който предвиждаше началникът на Националната следствена работа да може да проверява основния прокурор. Депутатите отхвърлиха този законопроект.

В предходното Народно заседание планът за основаване на механизъм за следствие на основния прокурор беше признат на първо четене в правната комисия и в пленарната зала. Второто гласоподаване в правната комисия обаче по този начин и не се състоя – тогавашният ръководител Радомир Чолаков от ГЕРБ езе в дневния ред. Така законопроектът в последна сметка не беше признат.

Сега депутатите от правната комисия още веднъж одобриха законопроекта на първо четене. Гласуването на първо четене в пленарната зала и на второ четене в комисията и в пленарната зала следва.

Председателят на правната комисия от “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) Стою Стоев сподели, че ще се направи всичко допустимо предлагането да се прегледа в пленарната зала на Народното събрание още в петък.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков , който показа законопроекта пред депутатите, приветства резултатите от гласуването.

На съвещанието участваха основният прокурор Иван Гешев и негови заместници, които се опълчиха на измененията.

В началото на работата на 49-ото Народно заседание ГЕРБ съобщи, че ще поддържа въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор. Това стана по време на диалозите с ПП-ДБ за обща законодателна стратегия. По-рано партията на Бойко Борисов показваше подозрения в това до каква степен въвеждането на подобен механизъм подхожда на конституцията.

Законопроектът планува при данни за закононарушение, осъществено от основния прокурор или неговите заместници, следствието да се води от углавен арбитър от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд.

Той ще се се дефинира на инцидентен принцип от лист с магистрати, авансово утвърден от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, които са дали единодушие, и ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Действията на този специфичен прокурор ще се управляват от различен углавен арбитър.

Целта на концепцията арбитър да проверява основния прокурор е той да бъде самостоятелен при взимането на решения. Главният прокурор е началник на държавното обвиняване и редица интернационалните организации и специалисти са предупреждавали през годините, че може да въздейства на всяко следствие против себе си, стартирано от прокурор, който му е зависещ.

Приемането на законопроекта на първо четене идва на фона на настояването на оставката на сегашния основен прокурор Иван Гешев. Шестима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) желаеха той да бъде отхвърлен. Това се случи един ден откакто кандидатката за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел уточни настояването на оставката на Гешев като собствен приоритет и получи поддръжка за това от Движение за права и свободи. Същите членове на Висш съдебен съвет преди подкрепяха Гешев.

И двете партии преди са защитавали Гешев и са се противопоставяли на приемането на механизъм за следствие на основния прокурор.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР