Комисията по граждански свободи на Европейския парламент обяви, че е

...
Комисията по граждански свободи на Европейския парламент обяви, че е
Коментари Харесай

ЕП настоява за реформа на управлението на Шенген

Комисията по цивилен свободи на Европейския парламент разгласи, че е нужно е бързо завръщане към изцяло функциониращо Шенгенско пространство, с цел да се подсигурява свободата на придвижване и икономическото възобновяване на Европейския съюз. Евродепутатите оферират районен метод, който може да бъде по-пропорционален от националния граничен надзор. Това е всичко - нужна е промяна на разпоредбите за обезпечаване на фактически европейско ръководство на Шенген

Евродепутатите одобриха в четвъртък с 53 гласа „ за “, 6 „ срещу “ и 6 „ въздържал се “ резолюция, в която показват своята угриженост за настоящото положение на контрола по вътрешните граници в Шенгенското пространство и въздействието му върху хората и предприятията. Те акцентират, че бързото и координирано завръщане към изцяло функциониращо Шенгенско пространство е от извънредно значение за гарантиране на свободата на придвижване, едно от главните достижения на европейската интеграция, както и за обезпечаване на икономическото възобновяване на Европейски Съюз след пандемията.

В своята резолюция членовете на Екологичен потенциал също по този начин упорстват Съветът на Европейски Съюз и страните членки да усилят напъните си за интеграция в границите на Шенген и да подхващат нужните стъпки за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. С изключение на тези три страни, Кипър и Ирландия, всички страни от Европейски Съюз са част от Шенгенското пространство. Държави отвън Европейски Съюз, които са се включили към Шенген, са Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

В резолюцията се акцентира нуждата страните членки да понижат рестриктивните мерки на свободата на придвижване до същата степен, до която се облекчават ограниченията за ограничение на COVID-19, членовете на Екологичен потенциал в същото време показват, че районният метод може да бъде по-пропорционален от националния граничен надзор. Ограниченията на свободата на придвижване могат да бъдат отстранени, когато ситуацията с публичното здраве в прилежащи райони се усъвършенства в съпоставима степен.

Евродепутатите настоятелно приканват и за спор по отношение на основаването на проект за възобновяване на Шенген и методите и средствата за допустимо най-бързото връщане към изцяло функциониращо Шенгенско пространство, с цел да се предотврати превръщането на краткотрайните инспекции на вътрешните граници в непрекъснати. Планът би трябвало да включва и проекти за деяние при изключителни обстановки при положение на евентуална втора вълна на инфекцията.

В средносрочен проект евродепутатите считат, че е належащо да се обмисли по какъв начин да се ускори взаимното доверие сред страните членки и да се подсигурява фактически европейско ръководство на Шенгенското пространство. Заради новите провокации те приканват Европейската комисия да предложи промяна на ръководството на Шенген.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР