Комисията по енергетика в Народното събрание не прие проект на

...
Комисията по енергетика в Народното събрание не прие проект на
Коментари Харесай

Енергийната комисия реши дали ВЕИ производителите да внасят допълнителни вноски във Фонд Сигурност на електроенергийната система


Комисията по енергетика в Народното събрание не одобри план на решение, посредством който производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници (ВЕИ) да внасят спомагателни ежемесечни вноски във Фонд " Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС). Предложението за плана на решение е импортирано от народните представители Рамадан Аталай, Станислав Анастасов и Фатме Рамадан от ПГ на " Движение за права и свободи " (ДПС).

Предложението е производителите на електрическа сила от възобновими източници с обща конфигурирана мощ 500 киловата и над 500 киловата да внасят 80 % от разликата сред реализирана средномесечна пазарна цена на сегмента " Ден напред " на платформата на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) и избрана планирана пазарна цена по групи според от първичния енергиен източник.

Второто предложение е останалите производители на електрическа енергия, отвън тази група, да заплащат 80 на 100 от разликата сред реализирана средномесечна цена на пазар " Ден напред " на БНЕБ и 200 лв.. Допълнителните вноски се дължат за интервала от април до декември 2022 година

От производителите на електрическа сила се изключват тези, които употребяват въглища и природен газ като примитивен източник. Мотивът за изключването им е, че те не осъществят свръхпечалба заради разноските, свързани с парниковите газове и природния газ.

Според вносителите с плана на решение се предлага да се сътвори механизъм, посредством който да се усилят приходите във ФСЕС. Те смятат, че множеството доходи във фонда ще дадат късмет да бъде продължен интервалът за подкрепяне на българския бизнес и повишен размерът на помощта. 

Васил Стефанов (ПГ " Продължаваме Промяната " ) сподели, че има опасения, че препоръчаният план за решение може да е противоконституционен, тъй като спомагателните вноски се дефинират със закон, а не с решение. Колегата му Николай Ангов не поддържа предлагането пък с мотив, че това ще способства за " спъването " на вложенията във ВЕИ мощностите в България. Той не отхвърли изрично плана на решение, само че предложи да се отсрочи гласуването, тъй като във тип на решение се приема единствено в едно четене от комисията и Народното събрание.

Владимир Панев от ПГ " Демократична България " смята, че предлагането за решение внася стопанска неустановеност. " Ако в този момент инвестираш в нов план и виждаш по какъв начин се трансформират поставените условия, явно ще решиш, че в тази страна и изискванията по твоя план след 10 години може да трансформират също ", разяснява той. Панев добави, че е хубаво, че новите планове са по пазарни правила - ВЕИ производителите на електрическа енергия над 30 киловата няма дотации и икономически помощи.

Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България " смята, че предлагането за спомагателните вноски е резонно, само че той не е склонен това предложение да се одобри с решение, а не посредством промени в закона. Според него в предлагането не ставало ясно по какъв метод тъкмо фондът ще харчи събраните средства. Освен това не било ясно и дали 80-те % спомагателни вноски се отнасят за над 200 лв., а единствено се предполагало за това.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи посочи, че предлагането не се отнася за тези ВЕИ или производителите на сила от зелен водород, които са въвели енергиен обект след 1 януари 2022 година Колегата му Рамадан Аталай сподели, че е подготвен да предложи същото решение и през законопроект. Идеята му е да се вземе незабавно решение, с цел да може да се употребяват събраните средства по предопределение. По думите му по този метод ще се понижи инфлацията, тъй като ще се съберат средствата, които са нужни за компенсиране на бизнеса, общините, детските градини, учебните заведения, старческите домове. Той посочи, че това решение е една стъпка, през което може да се събират тези средства, които са непредвидената облага, която се акумулира в държавните предприятия, изключително в АЕЦ " Козлодуй " и Националната електрическа компания (НЕК).

Росица Кирилова от групата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили означи, че ресурсът, който се употребява за производството на ВЕИ не се нараснал през последните месеци. Тя е уверена, че това решение може да реши доста проблеми.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов уточни, че в България цената за бита е най-ниската в Европа. Отделно цената на всички небитови консуматори след отплата е в границите на към 230 лв. за мегаватчас за интервала от октомври до февруари в това число. За тази цел да бъдат обезщетени всички са отделени близо 3 % от брутния вътрешен артикул на България. Отделно ФСЕС се употребява и все още за компенсиране високите цени на електрическа енергия. В тази връзка министерството по принцип поддържа допълнението със средства на фонда, с цел да може да продължат обезщетенията, в случай че има потребност. По отношение обаче на НЕК, която е включена в този план на решение, Данаилов посочи, че компанията е в положително финансово положение, само че въпреки всичко има насъбрани милиарди дефицити от предишни интервали. Освен това предлаганото решение ще се отрази и на финансите на сдруженията от групата на Българския енергиен холдинг.

Данаилов предложи да се промени решението, като да се обложат в допълнение облагите, а не приходите. Подобен образец има в Румъния. Министерството на енергетиката предлага да се доразвие предлагането и да се опция да се дефинира % на вноската, която да е месечна или тримесечна и този % да бъде определян от КЕВР според от придвижването на цените на пазара. Това би трябвало да става при равно отнасяне на всички производители по технология, като се диференцира процентът на вноската според от технологията и нужните им разноски за поддръжка и работа.

В последна сметка предлагането за решение не се одобри, като единствено трима членове на комисията гласоподаваха " за ", трима техни сътрудници бяха " срещу ", а седем бяха " въздържали се ". След края на съвещанието един от вносителите на плана на решение - Рамадан Аталай, съобщи, че още през днешния ден ще внесе същото предложение, само че във тип на законопроект.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР