Комисарят за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович

...
Комисарят за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович
Коментари Харесай

Натискат ни да приемем Истанбулската конвенция

Комисарят за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович (представител на Босна и Херцеговина) приканва държавното управление да прояви повече изпитание за секване на преобладаващата през днешния ден в България ненавист, изключително във връзка с ромите, хората с ексцентрична полова ориентировка и други малцинства. Тя твърди, че Истанбулската спогодба и Стратегията за отбрана на децата се интерпретират неправилно у нас и би трябвало да се подложат на нов вътрешен спор, с цел да станат част от българското законодателство.

Дуня Миятович посети България предходната седмица и се срещна с представители на висшите институции, в това число и с министъра на правораздаването Данаил Кирилов, които я увериха, че страната закриля главните права и свободи на жителите, само че нейното усещане е друго.

Пред членовете на правната комисия и на комисията по вероизповедания тя потърсила сметка за какво Истанбулската спогодба към момента не е утвърдена. Депутати ѝ обяснили, че тя е отхвърлена от Конституционен съд като противоконституционна. Заявили, че даже Светият синод на БПЦ е срещу текстовете ѝ, а Дуня Миятович изригнала: "Нали Църквата е отделена от страната, какво се меси в делата й? "

След като не съумяла да пробие и да наложи визията си, комисарката непосредствено декларирала мощно разочарована: Щом не приемате ИК, значи в България не може да влезе и GREVIO!

GREVIO е така наречен морална полиция, чийто членове имат имунитет по-голям от президента и депутатите. GREVIO следи дейностите, подхванати от държавните управления да ползват Истанбулската спогодба. Доклади на GREVIO се считат като оценка, след която би трябвало наложително да има дейности. Групата може да одобри съответни рекомендации въз основа на своя мониторинг.

Според комисарката Миятович хронични проблеми у нас са непрозрачната медийна благосъстоятелност, заканите и преследванията на публицисти, правосъдните каузи под претекст за клюка.

Освен това политическото въздействие върху медиите подкопава тежко доверието в тях. Това би трябвало да спре, споделила тя на депутатите. Гражданите имат потребност от свободен, проверяващ и самостоятелен щемпел, с цел да вземат участие по-активно в демократичната тъкан на обществото. Журналистите би трябвало да бъдат свободни да извършват основната си роля без интервенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР