Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група

...
Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група
Коментари Харесай

Работи се по пакет от антиинфлационни мерки за подпомагане на най-уязвимите групи: Каримански

Коментира се пакет от антиинфлационни ограничения. Има основана работна група за това. Най-важното е да спазим рекомендациите на МВФ, т.е. тези ограничения да бъдат вярно таргетирани по отношение на уязвимите групи, съобщи в студиото на " Здравей, България ” съветникът на финансовия министър Любомир Каримански в коментар на концепцията да се провиснал 172 милиона лв. под формата на пакет от антиинфлационни ограничения.  

По думите му в границите на две седмици би трябвало да има решение по този въпрос. " Става дума за подкрепяне на хората за пътуванията с градския превоз. Мисли се и за подкрепяне за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на семействата по отношение на енергийната рецесия ”, акцентира той.

Той предвижда, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 %. " Смятам, че увеличението на лихвените проценти от Българска народна банка и кредитните институции, ще понижи леко потреблението и този хъс към ипотечните заеми, който се следи сега. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем очевидци на поетапно понижаване на инфлацията ”.

Каримански разяснява и увеличението на минималната работна заплата. " Проблемът е доста сложен. Да, има потребност от увеличение на минималната заплата. Вероятно сумата от 780 лв. дава отговор на увеличението за цялата 2022 година. Ако погледнем целогодишното покачване – то е малко над растежа на инфлацията за предходната година. Но би трябвало да използван съответна формула и към българския бизнес. Тоест да съблюдаваме растежа на стопанската система с увеличението на минималната работна заплата. Има дисбаланс. Защото не следим чак подобен растеж на стопанската система през последните няколко месеца ”.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР