Коментарите след изявлението на главния прокурор Иван Гешев не закъсняха.

...
Коментарите след изявлението на главния прокурор Иван Гешев не закъсняха.
Коментари Харесай

Какви са реакциите след изявлението на Гешев?

Коментарите след изказването на основния прокурор Иван Гешев не закъсняха. Заместникът му Борислав Сарафов излезе пред медиите с нови разкрития и самопризнание,  че се опасява за живота си.

В същото време, служебният вътрешен министър съобщи, че от дълго време Гешев е трябвало " да си отвори очите ".

Той изиска да му бъде назначена физическа защита

„ Днес няма да върша спектакъл и да късам оставка. Тази роля отива на Иван Гешев. Смятам, че отпред на прокуратурата има невменяем човек, който е присвоил прокуратурата като своя частна благосъстоятелност. Отново приканвам Висш съдебен съвет да инициира и стартира произвеждане и неотложно да в профил Гешев. Той е безусловно неприспособим за тази позиция. Тъй като познавам Гешев, декларира, че се опасявам за живота си и упорствам за защита от Министерство на правораздаването. Обръщам се към министър на правораздаването Крум Зарков и го апелирам да предприеме нужните дейности, с цел да може още през днешния ден да бъде предпазена физическата ми сигурност “, сподели Борислав Сарафов.

Той е бил „ слисан “ от изказването на Борислав Сарафов

„ Ако Сарафов е бил несъгласен с политиката на прокуратурата е имало метод да изрази това противоречие като подаде оставка. Напротив, той е приел предлагането на Цацаров да стане шеф на Национална следствена служба първи мандат. Приел е от Гешев са стане шеф повторно “, съобщи заместник-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров.

Той прикани основния прокурор да подаде сигнал, в случай че е бил заплашван

„ Ако господин Гешев е прогледнал към днешна дата, това е радостно, само че не буди в мен екстаз това, което се случва. Защото това трябваше да се случи доста от дълго време. Когато си затваряш очите и оставяш да безчинстваш избрани политици и да чакаш те да ти посегнат, с цел да провидиш нещо и да се обърнеш против тях – това е доста закъсняла правдивост. Надявам се тя да се случи въпреки всичко “, счита служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

А политическите реакции ?

Борисов означи, че упреците са единствено към него, само че не ѝ към президента или водачите на останалите политически партии.

„ Само аз съм му отговорен, това разбрах. Аз на никого не съм обадил, с никого не съм разговарял, на никого инструкции не съм давал, само диалога ми с него беше да му изкажа цялостно състрадание и поддръжка “, сподели водачът на ГЕРБ.

Борисов сподели, че не е предложил на Гешев да се отдръпна и в подмяна да стане дипломат в Израел или Турция.

„ Защо единствено моето име сподели? “, попита водачът на ГЕРБ

„ Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се утвърждават и подписват от президента Радев. На нито един прокурор, арбитър не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал и никакви предизвестия не съм изпраща. А да наречеш избраниците на народа „ политически отпадък “, също не е правилно “, добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не отговори директно на въпроса дали Десислава Атанасова е политикът, с който Гешев е приказвал по телефона, когато претендентът за министър председател Мария Габриел разгласи, че първо ще изиска оставката на основния прокурор.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява думите на Гешев, че позицията на партията по отношение на него граничи с изменничество. 

„ Когато сме говорили за промени в правосъдната система, при нас постоянно позицията е била кардинална. Не става дума за лични оценки “, сподели той.

Всичко стартира преди месец, когато получих завоалирано предложение, сподели той

От „ Възраждане “ са на мнение, че става дума да почистване на сметки.

Според „ ИТН “ „ Демократична България “ не желаят промяна, а единствено махането на Гешев и също имат въздействие във Висшия правосъден съвет, само че в съдийската квота.

До този миг ПП-ДБ резервират безмълвие. Българска социалистическа партия също.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР