Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Продължават мераците за горене на свещени книги в Швеция

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Тези дни европейски медии оповестиха, че шведската полиция е получила няколко претенции за изгаряне на свещените книги на разнообразни места в страната. В същото време израелският уебсайт " i24 " добавя, че тя е одобрила молбите. 30-годишен мъж е поискал в събота на 15 юли да изгори Библията и Тората през израелското посолство в Стокхолм. Според вестник „ Дейли мейл “ той е обяснил, че „ желанието му е в отговор на изгарянето на Корана в края на юни и алегоричен групов израз на свободата на изложение ". Британската медия добавя още, че

полицията в шведската столица е получила също по този начин и молба от 50-годишна жена да изгори копие от Свещения Коран пред джамия в Стокхолм.

В същото време израелските управляващи остро осъдиха разрешението на шведските управляващи да позволен изгарянето на свещените за християните и евреите книги пред дипломатическото посланичество на страната Израел. Президентът Херцог и министър председателят Нетаняху разгласиха гневни постинги в туитър по този мотив.



На 28 юни иракският и шведски жител, живеещ в Швеция, Салуан Момика (37 години), скъса копие от Корана и го подпали пред централната джамия в Стокхолм. Това стана след позволение на управляващите. Представящ се за безбожник и либерал се оказа, че в действителност той е християнин /асириец/ от Мосул. Бил е член на разнообразни християнски милиции в Ирак, сътрудничещи с иранската Революционна армия, както и с ПКК. През 2014 година основава Иракска асирийска партия. През 2018 година, директно преди бягството му в Швеция, той е войник на иракската проиранска милиция Хашд аш шааби. В скандинавската страна получава статут на емигрант, а от 2021 година получава и шведски паспорт. Деянието имаше необятен отзив в ислямския свят и изключително в Турция.

Турция упреква Швеция, че точно тя е пропагандатор на " мита за асирийския геноцид ",

по този начин както, съгласно Анкара това е направила Англия, в лицето на известната британска пътешественичка, писателка и хроникьорка Гертруд Бел /1868-1926 година / за „ арменския геноцид ”. Тя, дружно с английския археолог и офицер Томас Лоранс /Лоранс Арабски/ е разгорещен покровител за основаването на самостоятелните арабски страни в Близкия Изток, след разпадането на Османската империя /1908-1922 година /.    
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР