Коментар на Александър Гьорлах в . Заглавието е на редкацията

...
Коментар на Александър Гьорлах в . Заглавието е на редкацията
Коментари Харесай

Китай и Тайван: Oчертава ли се още една война?

Коментар на Александър Гьорлах в. Заглавието е на редкацията на ФрогНюз.

 

Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

 

В новогодишната си тирада китайският деспот Си Дзинпин насочи същинска опасност за война - казвайки, че Тайван сигурно ще бъде " единен " с Народната република. Дата не бе посочена, само че нападанието може да бъде подхванато напълно скоро. На 13-и януари в Тайван ще се проведат избори, като държавните медии на Пекин към този момент дадоха да се разбере, че мнението им за евентуалния победител не е изключително високо.

Лай Чинг-те, член на ръководещата Демократична партия на Тайван и вицепрезидент, бе наименуван от китайската преса " унищожител на мира ". Провинението му: по време на ефирен спор съобщи, че Тайван и Китай биха могли да беседват когато и да е, само че при равни условия. Лай също по този начин изясни, че Тайван - обратно на изказванията на Си - е суверенна страна от 1912-а година. 

 

Фактът, че Си приказва за нахлуване в Тайван в самото начало на годината, дефинира тона и демонстрира под какъв брой огромен напън в действителност се намира китайският автократ.

 

Младежката безработица в Народната република е по-висока от когато и да било заради неправилната политика на Си. Той посъветва безработните да се реалокират в провинцията и да стартират да работят в селското стопанство - стара рецепта от епохата на Мао, която в никакъв случай не е допадала на младите и не реши казуса и този път. Към това се прибавя и кризата на китайския пазар на недвижими парцели. Хиляди се опасяват за спестяванията си или за вноските, направени за жилища, които евентуално въобще няма да бъдат издигнати. 

Става въпрос за Тайван. И за вътрешната политика на Пекин.

 

Диктаторите, намиращи се в такива обстановки, са склонни по-строго да управляват популацията си, като в това време постановат взаимност и единение посредством война - те разчитат на оръжието, с цел да отклонят вниманието от личните си провали.

 

Така за света 2024-а стартира с вероятността за още една война в Източна Азия. Както сподели появяването на Си Дзинпин при започване на годината, той е подготвен да нападне Тайван, в случай че на острова на 13-и януари се проведат демократични избори, както е планувано. Лай Чинг-те води в допитванията, т.е. успеха му е евентуална.

 

След това всичко ще зависи от най-близкия съдружник на Тайван - Съединените щати. Американският президент Джо Байдън към този момент няколко пъти разгласи, че при положение на война против Тайван ще се намеси и ще отбрани 24-те милионното население на острова. На 14-и януари може да му се наложи да съблюдава това свое обещание.

 

Александър Гьорлах

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР