Комбинирането на два типа ваксини е доста рискован ход, заяви

...
Комбинирането на два типа ваксини е доста рискован ход, заяви
Коментари Харесай

Обясниха рисковано ли е комбинирането на два типа ваксини ВИ...

Комбинирането на два вида ваксини е много опасен ход, съобщи доцент доктор Снежина Михайлова-Кандиларова, член на Експертния съвет по клинична имунология. Тя беше посетител в рубриката на Мария Ванкова „ COVID-19: Ваксините “ в предаването „ Тази заран “ по bTV.

„ Нека въпреки всичко да не забравяме, че обособените страни, заради липса на някои централни решения, се научиха да могат сами да взимат някои решения и да ги моделират в подтекста на ползите “, посочи още Кандиларова.

Тя добави, че се позволява комбинирането на два вида ваксини при хора, които биха се отказали да одобряват втора доза от препарата на „ АстраЗенека “, тъй като имунизацията е непринуден акт.

„ Макар и да не са приключени клиничните изследвания, има възторг, че би могло да сработи тази система “, споделя тя.

Кандиларова посочи, че съветската ваксина „ Спутник V “ употребява сходен метод за образуване на имунитет – с два разнообразни вирусни вектора.

„ Всичките ваксини досега, които са създадени и са в приложимост, имат висока ваксинална отбрана. Вероятно това дава още едно преимущество да се пробват тези ваксини да бъдат комбинирани по някакъв метод “, сподели тя.

Въпреки това Кандиларова сподели, че тя персонално би предложила на пациентите си да завършат имунизацията си с имунизацията, с която са почнали. „ Само по изключение би трябвало да се пристъпи към избор на втори препарат “, прецизира тя.

Относно лимитирано на препарата – да не се слага на дами под 60-годишна възраст с риск от тромбози и тромбоцитопении, Михайлова сподели, че утвърждава тази концепция.

Относно другите рекомендации на здравното министерство – след преболедуване да се изчакат три месеца за слагане на ваксина, а след боледуване сред двете дози – шест месеца, Михайлова сподели, че всичко идва от имунологична позиция.

„ Още е противоречив въпросът кой вид имунитет е по-устойчив. Все повече се приказва, че имунизацията би могла да обезпечи по-пластичен имунен отговор. В една следена среда, каквато е имунизацията, имунният отговор може да има по-висок капацитет и резултатност, и да е еластичен “, сподели още Михайлова.

Фалшивата вест за имунизациите против Коронавирус, която й е направила усещане е дали сложена ваксина може да докара до позитивен тест за COVID-19. „ Отговорът е, че изрично това е невероятно. Ако пробата е положителен след ваксина, вие сте се разболели “, сподели тя.

Видеото може да видите

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР