Командирът на суданските паравоенни сили за бърза подкрепа (СБП) генерал

...
Командирът на суданските паравоенни сили за бърза подкрепа (СБП) генерал
Коментари Харесай

Ситуацията в Судан остава неясна, сблъсъците между армията и паравоенните сили продължават

Командирът на суданските паравоенни сили за бърза поддръжка (СБП) военачалник Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемеди, назова командващия армията военачалник Абдел Фатах Бурхан " нарушител " и упрекна армията в осъществяването на прелом, съобщи Ройтерс.

В телефонно изявление онлайн за основаната в Катар телевизия " Ал Джазира " Хемеди съобщи, че бойците му са били принудени да влязат в борба, откакто конфликти с армията избухнаха в цялата страна след дни на напрежение.

Най-малко трима цивилни са били убити при конфликти сред армията и паравоенните Съюз на българските писатели, оповестиха през днешния ден судански лекари, представени от Ройтерс.

Междувременно представителят на суданските въоръжени сили съобщи пред " Ал Джазира ", че армията ще реагира на всевъзможни " безотговорни " дейности. Той сподели това на фона на конфликти сред войската и паравоенните Съюз на българските писатели в няколко региона на столицата Хартум и на други места в страната.

Бригаден военачалник Набил Абдала съобщи в изявлението, че някои политици се пробват да политизират армията. Той сподели също, че забележителен брой бойци на Съюз на българските писатели се намират в централата на държавната телевизия.

Поради напрежението и въоръжените конфликти в Судан египетският народен транспортьор " Иджипт Еър " през днешния ден заяви, че стопира полетите си до и от Хартум за 72 часа.

В същото време държавната самолетна компания на Саудитска Арабия " Саудия " заяви, че един от нейните самолети " Еърбъс " е претърпял случай на летището в Хартум преди да излети за Рияд, само че без да дава повече детайлности.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеф Борел през днешния ден прикани всички участващи в спора сили да спрат насилието в Судан неотложно и съобщи в Туитър, че всички чиновници на Европейски Съюз в страната са в сигурност.

Специалният представител на Организация на обединените нации в Судан Фолкер Пертес през днешния ден съобщи, че изрично осъжда експлоадирането на сраженията в страната. Той сподели, че се обърнал към двете страни " с молба за неотложно преустановяване на сраженията, с цел да се подсигурява сигурността на суданския народ и да се защищити страната от по-нататъшно принуждение ", се споделя в изказването му.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън изрази дълбока паника от известията за ескалиращо принуждение сред суданските въоръжени сили и паравоенните Сили за бърза поддръжка и прикани за неотложно преустановяване на военните дейности.

Русия също изрази надълбоко безпокойствие от ескалацията на насилието в Судан и прикани за незабавно преустановяване на огъня. " Призоваваме страните в спора да показват политическа воля и въздържаност и да подхващат незабавни стъпки за прекъсване на огъня ", се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Ситуацията в Судан остава неразбираема, защото изказванията на страните не могат да се ревизират посредством самостоятелни източници, отбелязва Ройтерс.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР