Колос, дори в света на динозаврите. Това е Патаготитан майорум,

...
Колос, дори в света на динозаврите. Това е Патаготитан майорум,
Коментари Харесай

Най-големият динозавър, бродил на Земята, е изложен в Лондон

Колос, даже в света на динозаврите. Това е Патаготитан майорум, голям титанозавър, чиято дължина е над 37 метра. В Природонаучния музей в Лондон е изложена отливка, основана на 3D принтер от копия на кости от истинския образец.

После обособените елементи, направени от полиестер и фибростъкло, са слепени посредством смола в една гигантска конструкция. Моделът е централен експонат в галерия за тези праисторически създания.
Зад мен е пълномащабно копие на Патаготитан майорум, един от най-големите динозаври на Земята. В изложбата описваме историята му от излюпването му от малко яйце до израстването му в този 57-тонен колос.
Шиниъд Марън – организатор в музея

Гигантският зауропод е бил открит от служащ в ранчо в Патагония през 2010 година Първо е изровена голяма бедрена кост. След това екип палеонтолози разкопава региона и се натъква на шест обособени скелета.

Въпреки че крият още доста секрети, е открито, че тези титани са живели през интервала Креда на мезозойската епоха – преди към 101 милиона години. Изследвайки челюстите им, учените стигнали до заключението, че тези животни са тревопасни.
Патаготитан уголемява границите на живота на сушата. Бил е едно от най-тежките сухоземни животни, тежащ близо 60 тона. За пръв път имаме реконструиран повсеместен скелет на подобен исполин. Знаем, че е бил тревопасно животно, евентуално е поглъщал по към 130 и повече кг дневно, с цел да изхрани това голямо тяло.
Пол Барет – откривател на динозаврите

Изложбата съдържа и някои същински вкаменелости от Патаготитан, като гигантската бедрена кост с дължина 2.5 метра.

Изследователите са на мнение, че хората би трябвало да видят с очите си какви великански създания са обитавали нашата планета преди милиони години, с цел да осъзнаят заплахите, на които са изложени едни от най-големите сухоземни животни през днешния ден - като слонове, носорози, хипопотами и други.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР